Cerpen “Madu Dibalas Racun” – Bahagian 6

           Guru-guru tersebut ingin berjumpa dengannya kerana ingin bertanya sama ada Ahmad Aiman mempunyai masa lapang semasa cuti persekolahan nanti untuk membantu mereka dalam program bengkel untuk para pelajar tingkatan 3. “Adakah kamu mempunyai masa lapang tak cuti sekolah ni?”,tanya Ustaz Mohd Asri kepada Aiman. “Hmm…rasanya ada. Kenapa cikgu?”,jawab Aiman kepada Ustaz Mohd Asri.

“Kalau kamu ada kelapangan, datanglah sekolah semasa cuti sekolah nanti untuk membantu cikgu-cikgu dalam program bengkel untuk para pelajar tingkatan 3”,kata Ustaz Mohd Asri.

“Oh,begitu. Insya ALLAH saya pasti akan hadir untuk membantu cikgu-cikgu disamping boleh tolong para pelajar tingkatan 3 sama.”, kata Aiman kepada Ustaz Mohd Asri dan guru-guru yang lain.

Cuti sekolah pun tiba. Aiman memenuhi jemputan cikgu-cikgu agar hadir ke sekolah bagi membantu mereka dalam program bengkel untuk para pelajar tingkatan 3. Semasa program tersebut, Aiman gembira kerana dapat membantu cikgu-cikgunya disamping dapat membantu para pelajar tingkatan 3 yang bakal menduduki peperiksaan PMR pada tahun ini.

Dalam program ini Ahmad Aiman dapat melihat dan mengenali para pelajar tingkatan 3 tahun ini. Dia mengakui sebahagian besar para pelajar tingkatan 3 tahun ini merupakan para pelajar yang bijak pandai dan berpotensi tinggi untuk berjaya dalam PMR. Namun terdapat juga segelintir pelajar yang bermasalah dan tidak menghormati cikgu-cikgu. Aiman berasa amat geram dengan pelajar-pelajar yang berkenaan selepas mendengar beberapa luahan rasa hati semasa bengkel tersebut oleh cikgu-cikgu yang mengajar para pelajar tingkatan 3 tentang sikap mereka yang bermasalah.

                Selain itu, Aiman akui bahawa dia menabik hormat terhadap para pelajar tingkatan 3 Abu Bakar yang mana sebahagian besar para pelajarnya amat berpotensi untuk mendapat keputusan 9A dalam PMR nanti. Dia juga akui para pelajar tingkatan 3 Abu Bakar jauh lebih pandai berbanding dengan para pelajar kelas yang sama tahun lepas yang mana dia merupakan salah serorang daripadanya. Malah dia menjangkakan 35 orang calon PMR pada tahun ini akan mendapat keputusan 9A dalam PMR yang mana 20 orang daripadanya dari kelas 3 Abu Bakar berbanding hanya 16 orang calon PMR pada tahun lepas yang mendapat keputusan 9A dalam PMR yang mana 9 daripadanya dari kelas 3 Abu Bakar.

                Ketika Aiman ingin pulang ke rumah pada hari terakhir bengkel tersebut diadakan,dia terdengar satu perbualan oleh dua orang pelajar tingkatan 3.

Apakah yang terkandung dalam perbualan pelajar tingkatan 3 itu?

Bersambung…..

Advertisements

No comment?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: