Drama “Roda Kehidupan 2” – Episod 18

Selepas mendengar penjelasan Ustaz Mohd Asri yang serba ringkas itu, maka beliau meneruskan sesi pengajaran.

Amirul: Fuh..hebat juga explaination ustaz ya?
Asyraaf: Hebat? Apa yang hebatnya? Huhu…
Amirul: Tak ada la…pendek tapi padat dan bermakna….hehe…
Arif: Ala..siapa tak kenal Ustaz Asri…hehe..tapi macam biasa la…setiap insan tak lari juga kan dari buat silap…bukan aku kata dekat ustaz…(mengerutkan dahinya..)
Asyraaf (sambil tersenyum): Alaa..tak apa..tak apa..kami faham….

Maka, majlis malam jamuan tahunan pengawas pun diadakan dengan penuh istimewa di sebuah restoran ternama.

Faiz: So macam mana study? Ok?
Asyraaf: Alhamdulillah..so far ok la..cuma physics la…kureng sikit….bukan apa..cikgu pun salah satu faktor…
Amar: Kenapa? Apa problem cikgu?
Asyraaf: Bukan kata cikgu tak bagus…ok…tapi tengok la kan..Cikgu Suriati tu kan kena ajar semua kelas physics form 4 dan form 5…dengan form 3 subjek science lagi…so of course la dia tak boleh ajar dengan terbaik…sebab busy..nak prepare untuk kelas pun kurang la..
Faiz: Oh…faham..faham…biasa la tu..tak tuisyen physics ke?
Asyraaf: Ana cuma tuisyen math dengan add math je….tu pun dah 6 jam dah….huh…dah la homework pun banyak…pening..pening…
Amar: Tak apa…jangan tension2…relax…study study juga…enjoy enjoy juga….huhu…
Asyraaf: Enjoy? Payah la nak enjoy…busy gila tahun ni….
Faiz: Ha…tahun ni kata gila dah? Tak apa..tak apa..tunggu tahun depan…gila kuasa dua…
Amar: Betul..betul…tahun ni tak ada extra class kan or ada pun jarang-jarang kan? Tahun depan lagi seksa….hahaha…
Asyraaf: Apa? huh…lagi gila la jadinya….hai Arif..apasal diam saja ni, any problem?
Arif: Ha..apa dia? kenapa?
Amar: Hai..termenung nampak…ada problem ke?
Arif: Tak ada la….mana ada..ok je…
Faiz: Haih…beritahu saja la…mana la tahu kami boleh tolong..ke putus cinta? hehe…melawak saja….(tersenyum..)
Asyraaf(hampir ketawa) : Ehem2…ish…Arif ni baik..tak main couple2 eh….hehe..
Arif( sambil ketuk peha Asyraaf): Hehe….macam-macam la abang ni….

Peperiksaan akhir tahun pun bermula dan semua pelajar SMKA Ibnu Taimiyah pun mendudukinya. Ada yang dapat menjawabnya dengan baik dan sebaliknya. Seterusnya pasti yang mendebarkan adalah untuk mendapat keputusannya.

Hafiz: Tahniah pakar add math! Wah..dapat 100! Biar betul hang ni…boleh copy data tak dari otak hang?
Asyraaf: Ceh…addmath 100 tu pun sebab cikgu buat kiraan jenis apa pun aku pening…tapi terima saja la dah dapat macam tu..haha….alhamdulillah…
Hafiz: Hoi..aku tanya nak copy data boleh tak?
Asyraaf: Malas aku nak jawab soalan bengong macam tu..
Hafiz: Amboi..aku tahu la hang pandai….aku ni tak pandai…
Asyraaf: Ish..bukan macam tu maksud aku….hang tak boleh score add math bukan sebab hang tak pandai..tapi sebab malas…betul tak?
Hafiz: Hmm…..no comment…
Asyraaf: Aku bukan nak tunjuk bagus…tapi tu la..sikap kita ni kadang-kadang tu problem…bukan kita tak mampu…bila sikap negatif memang result pun negatif…attitude is just a small matter that makes a big difference…aku pun bukan semua ok kan…addmath ja 100..physcis 48!
Arif: Ala…tu sebab hang banyak tak jawab…tinggal merata-rata…
Asyraaf: Hmm…apa-apa saja la….yeye..nak cuti sekolah…hahaha…
Amirul: Amboi..seronok nampak….

Kemudian datang Adibah membawa kertas yang merupakan jadual kelas tambahan semasa cuti sekolah akhir tahun.

Adibah: Wei..semua..ada hadiah ni! Hehehe…
Hafiz: Wah…hadiah? Hadiah apa? Duit raya daripada cikgu ke?
Asyraaf: Duit apa tu..kertas…jadual kelas tambahan ka?!
Adibah: Wah…pandai la pakar add math…pandai meneka…hehe…
Hafiz: Hadiah kepala otak hang hadiah…
Anwar: Amboi..mulut…jaga la sikit….
Asyraaf: Eleh…macam dia tu suka jaga mulut dia..mulut orang rajin pula….
Syukri: Hang ni suka sangat menyibuk kan….ada aku cakap dengan hang?
Asyraaf: Adibah dengan Hafiz tu cakap dengan hang ke? hahaha…..
Syukri(menunjukkan buku limanya..): Haih..ada orang nak kena dengan aku ni…..
Arif: Sudah..sudah…ish..korang ni la..asyik nak bergaduh saja tak habis…macam cat dog ja..tapi bukan yang dalam TV9 tu….yang tu baik..hahaha…..
Asyraaf: Hahaha…boleh dia ni buat lawak pula…orang tengah hot….
Arif: Masuk la dalam tangki yang ada ketul ais ke..or bilik ada 10 aircond ke..baru cold kan..he..

Bersambung……

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: