Suatu Realiti Tentang Persahabatan…

Apa realitinya ni tntg persahabatan ni?…aha…ia berkaitan satu lagu yg aku sgt suka…yg ceritakan tntg realiti persahabatan akhir zaman ni…hehe…lagu apa? Iaitu Metafora nyanyian kumpulan Nice..tak kisah la korang kenal ke tak kumpulan ni..yg penting hayatilah bait2 lirik lagu ni.

Anyway, my personal view on this song : Lagu ni benar2 menusuk dlm jiwaku..bait2 lirik dia tu sgt buat aku terasa..barangkali sbb aku sndiri pernah hadapi situasi yg sama….tp apapun…jln cerita yg pnuh brbunga2 bahasa yg puitis sgguh ni sgt mndalam mksudnya..nama pun metafora..of course la ada unsur sastera( walaupun aku x minat sastera melayu ni..)

Tapi  sbb lagu ni agak unik dri sgi mesej dia..tu yg suka…ditujukan utk manusia yg jd sahabat hipokrit dan juga mangsa2 manusia hipokrit..tapi bkn semua org mcm tu…sebahagiannya je..yg bkn tergolong dlm dua2 tu kira just sbgai nasiha/iktibar je..anyway..cuba la baca lirik lagu ni dan hayati…apa yg nk dikatakan/disampaikan dlm lagu ni…lagu dia bleh dgr dkt profile facebook aku…he3…

____________________________________________________________

Metafora – Nice

Sekerat akar mampu kuhulur padamu
Di saat dikau terkapai dan kelemasan
Di arus hidup yang tinggal sejengkal cuma
Katamu kau tak bisa berenang ke sana

Engkaulah teman tanpa sangsi dan curiga
Setelah aku mendengar lirih ratapmu
Harumnya sekuntum melati di embunan pagi
Sewaktu kita melewati sebidang tanah perkebunan
Persahabatan

Tersasar aku di dalam mentafsir
Aksara jujur dan ketelusan yang terpamer di wajahmu
Terlalu naïf untuk ku fahami
Metafora puisi dusta dan personafikasi

Sukarnya untuk aku membuktikan
Kebenaran yang berpihak padaku
Kerna peluang langsung tiada padaku
Sedarlah aku erti senyuman
Ada dendam yang tidak pernah padam
Pada lirik matamu ada pedang tajam yang merejam
Ohh….

Terima kasih atas pengalaman itu
Mengajak aku kembali mengenal diri
Terpaksa lagi menyusuri jalan-jalan sepi
Masih bisakah kutemui sekuntum melati mewangi yang tidak berduri….

Sedarlah..dengarlah metafora puisi dusta…
hilanglah persahabatan…..

___________________________________________________________

One Response to “Suatu Realiti Tentang Persahabatan…”

  1. Nor Lina Says:

    Lagu ni mmg best…ada jgk tntg khidupan aku..hehe..
    =)

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: