Pengawas sekolah: Antara Aset dan Liabiliti – Bahagian 2

Ada seorang brtanya kpd aku. “Apa yg patut sorg muslim buat klau dia tngok sorg muslim ni nmpak kmungkaran yakni ksalahan la, tp dia x cegah pun?”.

Saya pun jwb dgn selambanya (dgn ilmu yg aku ada laa), ” Mcm ni..kita smua tahu hadis tntg 3 cara cgah mgkar..hadis sahih tu..bkn hasan ke dhaif ke palsu…tp kita faham x hadis tu? Ok mcm ni..dlm hadis tu kta, cgah mgkar dgn hati yg plg lmah iman. That’s mean bila kita tgok org wt salah, tp kita x berani nk tgur, its ok fine, yg plg PENTING jgn kita brprasangka bruk dgn org tu..hati tu kna jaga”

“Klau iman kita lg kuat, kita bleh guna scara ‘lisan’ iaitu tgur scara baik..bkn tngking ke apa..x reti nk tgur org? blajar la..cntohi idola kita nabi muhammad saw…bkn ckap baginda idola kita, tp cakap x serupa bikin…retorik smata2!!”

“So, ksimpulannya, ALLAH bg plihan dkt kita utk tgur org ikt kmampuan kita…yg PALING pnting(lagi skali ulg), jgn brprsangka bruk dgn ssiapa pn..klau kita tgur guna mulut dgn nsihat yg baik, tp dlm hati kita rasa riyak, sori la…amalan kita trtolak! sbb riyak slah 1 drpd syirik..yg mana syirik tu dosa bsar….so yg plg pnting jaga hati..that’s the most important one. He definitely knows more than me….”

2 Responses to “Pengawas sekolah: Antara Aset dan Liabiliti – Bahagian 2”

  1. thanks for the response..hehe…

  2. nice article…bleh djadikan pnduan dalm mghdapi hari2 mndatang..

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: