Ohhhh Peniaga Melayu Islam…..

Ha3..mesti ada yg hairan apa la mksud dsebalik tjuk dkt atas tu? Ni ha…smuanya pasal TM Streamyx yg family aku lggan…mmg gila kot dorg ni..bkn nk mgata(tp mmg pun..haha)..

Sjak thun 2005 dulu bralih ke TM Streamyx dri Jaring, mmg mcm2 problem jd…spnjg lbih krang 5 thun ni….ada saja prob…siapa yg prnah guna or baru guna..msti tau pnya..tgok dlm newspapers ruangan aduan, kira complain bab ni mmg TM antara yg famous!

Apa x nya, overall, mmg nampak sgt TM ni yg mana shamnya or snang ckap milik MELAYU islam…mmg x brapa profesional dlm brniaga…sbb tu ramai yg x guna tfln rmah pkai TM..byk lg service provider lg…bkn aku nk TM lgkup..bnkrupt..

Tp sdar la smua warga pkerja TM..drpd pihak atasan smpai bwahan..ubah la mntaliti korg…klau dak, x mustahil TM bleh rugi byk….sbb rmai planggan pkat lari guna yg lain2 yg mkin byk lg ada yg serive dorg lg bgus lg..wlaupun dorg BUKAN ISLAM…

Mmg kita kna tlg org islam..tp islam scara myluruh..klau brlaku pnipuan dlm brniaga, tu kira 1 kezaliman..n mmg dtentang kras dlm Islam…so antara kna tipu(sbb tlg org islam) dgn dpt ktnangan jiwa n duit xbazir(sbb guna service bkn islam), kita kna pilih YG KURANG MUDHARAT..

Bg aku, yg kedua la kurang mdharat..bg korang? ikut la…tnya la hati masing2..guna ilmu bkn guna emosi naa….hehe….

4 Responses to “Ohhhh Peniaga Melayu Islam…..”

  1. Kita kena faham semua konsep dlm islam ksemuanya..
    dlm islam, kita diajar utk menilai org secara zahir. bkn batin.

    maksudnya bila jelas lagi nyata ssorg peniaga tu menipu, ia jelas merupakan 1 kezaliman yg ditentang dlm islam. Belajar bab muamalat utk lagi detail ye..hehe.

    Wlaupun sstgh peniaga tu bukan islam, tp scra zahirnya kita rasa kita x ditipu, dipermainkan malah rasa selesa dgn layanannya kpd pelanggan, itu lg baik dlm islam. Sbb kita x dizalimi.

    Dlm islam, bkn konsep tlg org islam smata2 yg ada..kena tgok n faham smua konsep yg ada, baru brhujah….bkn brhujah tnpa ilmu, klau x jada emotional or lain kata jd racist.

  2. afiq zarith Says:

    saya guna ok je sedara.. saya rasa baik saudara membantu melayu islam kita.. kita tengok sudah le kt malaysia ni ekonomi cina yg kuasai..
    sedara jgn ingat orang cina xmelakukan penipuan dlm perniagaan… sy tahu sbab sy bleh menilai perniagaan org melayu dan org cina.. bila lgik kita nk support org islam kita… dah la dlm peperangan pon org islam xmampu mmbntu org islam… disebalik kelemahan perniagaan org islam mungkin ada sebab tertentu..

  3. Hmm..lbih krang la mcm tu..tp prob hari tu, mula2 line phone rmah xde sbb TM ada wt krja upgrading dkt dpn tmn..bbrapa hari juga xde..so internet pn xde la kan..lpas tu dh ok..2-3 hari je..

    lepas tu, internet xbleh guna balik..phone rmah ok…call la 100, dorg sruh wt mcm2..pstu call lg..lpas tu p TM point bwa modem, dorg kata, kna tggu kt rmah, tggu org TM mai check modem tu ok ke x..tggu la..

    then dh mai n check, dorg kata, ok kot modem tu…setting modem lari..aikk..lari mcm mana pula dh? kna call sorg juruteknik bab ni klau xtau nk setting lain…kna caj la…

    so smpai skrg, still x contact org tu…sy biar parents nk buat apa la…bkn duit saya nk bg free RM88 bln ni pdhal internet xley guna pn…..

    Sakit hati sgguh dgn TM ni…dulu2 pn cite sama juga…dh 5 tahun dh guna streamyx ni…mcm2 kreneh kroni2, pkerja2 dia yg ikut ‘protokol’ ni…huhu….

  4. zarif kangar Says:

    yup2…saya baru guna sjak ujung tahun lpas…tapi ada prob dia onya intrnet connection kadang2…jadi bila modem tutup pastu nak guna esok x leh masuk intrnet…kadang2 la….ada sampai satu mggu bulan awal bulan ni dia main selang2 hari pulak intrnet connection ada n xda…

    saudara juga prob sprti ini?rasanya ini ja kot prob dia kan…?saya masih setahun jagung utk streamyx nih…

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: