Antara Nak Hadapi Exam & Mati…

Aikkk…lain mcm je bunyinya…ikut suka lee..nak kata pelik ke..salah ke apa…yg pnting korg baca artikel ni smpai habis dulu bfore making any conclusion k….mmg…aku dh crita n ckap psl ni dgn bbrapa org kwn n respons diorg pn brmcm2….yg jenis mlas nk fikir…yg jenis suka fikir pun ada…x pa la yg tu..

Cite prtama..EXAM…bila sbut je exam, sure ramai akn trbayang UPSR..PMR..SPM..STPM..STAM…SMA.. final exam kt IPT or exam blanan ke mid term/end year kt sek…btul x? Btul la tu…x pyah tipu aihh…ok2..kita yg nak exam ni kan…tahu dh kan bila exam? Tp prnah fikir x, dah tahu exam bila…tp still result exam x elok….mksudnya dpt yg bleh kata truk la compare dgn kwn2 lain…padahal kkdg tu, bkn stakat tarikh exam je yg mmg tahu, tajuk mana yg nk tnya dlm exam pun dah tahu dh…tapi still x cmerlang juga dlm exam ya…apasal haaa? Cuba fikir dgn akal yg ALLAH bgi tu…x kira yg baca ni, yg mmg cmerlang dlm exam ke x…sbb sstgh tu, cmerlang exam tp akhlak x cmerlang mana pn..ada yg trbalik..ada yg dua2 skali x cmerlang….mcm2 org ada!

Tu dh tahu exam bila n tajuk mana yg nk tnya..pun still x cmerlang…hairan sgguh noo….agak2 klau x tahu bila exam n tajuk mana yg nk tnya..agk2 apa jadi? Fikir2…….

Smntara tgh fikir tu, jom2…kita compare dgn cite 1 lagi ni…MATI..aikk..apa kna mngena exam dgn mati pula dah? Tunggu la wei..nk explain la ni…btul x kita x tahu bila kiamat akn menjelma? Yakni mati pn x tahu? Sbb mati tu kiamat kecil…alam kubur tu kiamat sderhana n khancuran dunia tu kiamat bsar… kita x tahu bila nk mati kan..tp dah tahu apa soalan2 dkt ‘exam hall’ iaitu mahsyar..ye tak? Tp TARIKH je yg x tahu bila…tp dh dkat benar dh noo….tp ramai manusia still hanyut dgn khidupan duniawi seolah2 hdup slamanya dkt dunia ni xkan mati….ye ke? Ye la! Mmg tu pn antara tanda2 kiamat….

Byangkan klau kita tahu bila kita mati…Bila kiamat nk jadi…For sure…smua pkat jd jahat blaka….aik…sbab apa? dah tahu bila mati..so sbulan dua (ikut msing2) sblum mati, pkat brtaubat la then brubah la jd rajin bribadah, pkat jd baik blaka la…sbb dh tau waktu sekian2 mmg nk mati dh….nmpak x, so ia x jd ujian yg btul2 ujian kan klau dh tahu? Tu ALLAH punya EXAM…yg ada org kata SPM(sijil pdg mahsyar)…

So bab exam ni…klau kita x tahu bila nk exam n tajuk apa yg nk dtanya..for sure smua pkat rajin study blaka..sbb sure risau ttiba ja exam..nnti x study, dpt result truk…kan kcewa truk…kna mrah dgn parents apa smua….tp bkn mcm tu hakikatnya skrg ni..kita tahu dh bila nk exam….klau exam sek, mmg tahu apa tjuk nk tnya..so kita wt main2…shari dua nk exam, baru la sibuk nk study..pastu bsing x smpat study la…pdahal sikap sndiri tu yg problem! Bab ni x prlu ulas dh…dh mention dh dlm artikel lpas2….bleh rujuk Artikel Tajdid Dalam Pemikiran Pelajar –  Bahagian 1 :: Bahagian 2 :: Bahagian 3 :: Bahagian Akhir :::

So konklusinya, nk kata ni…ubah la mentaliti kita..apa mksud mentaliti ni? Mana la tahu ada yg slalu sgt dh dgr tp smpai skrg xtahu2 lagi..sbb malu x brtmpat nk tnya….mentaliti tu daya pemikiran or cara brfikir…kna open minded..bkn close minded yg suka  ikut emosi drpd guna logik akal n ilmu ALLAH..

Sekian je artikel kali ni…huhu..pnjang juga noo….x pa la..skali skala pnjang….lagipun aku agk free sikit…tu bleh taip pnjang2…smoga kita dpt mnfaat drpd kita artikel ni naa…..wallahua’lam….wassalam…

2 Responses to “Antara Nak Hadapi Exam & Mati…”

  1. nice article..

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: