Drama “Roda Kehidupan 2” – Episod 23

Masa berlalu begitu pantas sekali. Kini sudah sampai di penghujung bulan Disember 2009. Ini bermakna cuti persekolahan akan berakhir tidak lama lagi. Pada suatu pagi, Asyraaf menerima panggilan daripada Khairul.

Khairul: Hang apa khabar? Lamaaa x dgr cite…hehe…
Asyraaf: Khabar baik…alhamdulillah sihat….genius KISAS yg sibuk mmanjang ni?
Khairul: Amboi..sndir aku nmpak..haha…x pa..ada ubi ada btas..ada hari psti bleh blas..he..
Asyraaf: Ishh..bdak KISAS ni la…mlawak pn x bleh…ha..ni call tiba2 pagi2 buta ni apa hal?
Khairul: Alaa..xkan nak call kawan baik pn x bleh..lgipun kan dh lama sgt dah kita x jumpa n smbang..
Asyraaf: Haihh..bkn x bleh naa..Cuma trkejut juga aku tiba2 je hang call.. hmwork dh siap ke?
Khairul: Haa..bnda tu la aku nk cakap dgn hang ni…
Asyraaf: Aikk..nk ckap psl hmwork? Nk mnta tlg aku buat? Sori na…aku x rajin..haha..
Khairul: Aduh..hang ni laa….aku x  ckap habis lg…dh mmandai2 wt cnclusion sndiri….
Asyraaf: Oppss..sori2..ha apa dia?
Khairul: InsyaALLAH..aku akn balik ke SMKA Ibnu Taimiyah mggu ke-2 lpas buka sek nanti..

Asyraaf berasa amat terkejut dengan apa yang diberitahu oleh Khairul itu,….

Asyraaf: Apa?? Hang nk balik ke SMKAIT? Apa kes pula dh ni?  Dh stahun bljar dkt KISAS nu tiba2 nk balik ni….
Khairul: Hmm..ada prob la dgn kwn..study…x bleh nk survive dh la…cuti sek ni aku msuk klas intnsif sakan sgguh..nk cover up apa yg patut dsb…hang x msuk?
Asyraaf: Em..x masuk pun..hari tu aku blik kg dkt sbulan juga sbb tok aku sakit..ada la plan juga nk msuk klas intnsif physics sbb aku x brapa ktahuan physics.huhu…so hg confirm ke ni nk blik?
Khairul: InsyaALLAH confirm..tp….pls…tlg rhsiakan psl ni…jgn britahu kwn2 psl ni lg..biar dorg tahu masa aku mncul dkt sek tu nanti ok…
Asyraaf: Ohh..ok2…no problem….hang bleh prcaya dgn aku..hehe….
Khairul: Ala..sbb aku prcaya dgn hang tu la aku crita…hg kn mcm arwah abg hg tu…
Asyraaf: Hmm….ye la tu….
Khairul: Oppsss..sori la klau aku wt hg sdih….
Asyraaf: Emm..x apa2..hang free x pkul 10 nanti? Geng kita nk buat study group utk SPM ni..nk meeting la psl nk tubuh group tu la…dkt library…
Khairul: Sori sgt2…bkn x nk join..tp mcm aku kata la..aku x nk geng2 kita tahu lg psl aku nk balik tu..lgipun aku ada klas pkul 9 smpai 11..then smbg 11.15 smpai 1.15 then pkl 2.30 smpai 4.00 then smbg 4.00 smpai 5.30…mlm pula pkl 8.30 smpai 10.30…
Asyraaf: Tu dia…nak gila aku dgr jadual klas intnsif hg tu…x tension ka?
Khairul: Hahhh..nak wt mcm mana..mak aku yg suruh msuk..aku pn msuk je la..lgipun next year kn kita nk SPM…exam pnentu masa dpan tu…ok la aku nk brehat kjap pula..nanti bila2 kita smbg lain naa….
Asyraaf: Ohh..ok2…

Pada jam 10 pagi, Asyraaf dan sahabat-sahabatnya berkumpul di perpustakaan awam untuk berbincang tentang penubuhan ‘study group’ gerak gempur SPM 2010. Selepas itu, mereka pergi makan tengah hari di sebuah restoran.

Hafiz: Atuk hang mcm mana, Asyraaf?
Asyraaf: Alhamdulillah mkin baik..bleh jalan dh tp kna guna tongkat la…dlm masa stahun insyaALLAH bleh jlan tnpa tongkat..tngok keadaan juga la…
Arif: Alhamdulillah bgus la mcm tu…
Amirul(trsenyum): Alhamdulillah….Hehe..aku dh dpt dah surat twaran utk jd pengawas sekolah..
Asyraaf: Oh..ya ka? Alhamdulillah..bgus la klau mcm tu…
Arif: Bgus2…ha..hari tu teacher Amelia ada contact aku…tcer kata klau kita rajin, dia minta tlg kita buat buku pnduan tugas pengawas 2010..klau kita bz, tcer nk buat sndiri…
Amirul: Uihh..xkan kita nk biar tcer buat pula..x patut2….
Hafiz: Ha..tu la..xkan korg nak biar tcer buat sndiri…aku nk tlg buat pn bleh wlaupun bkn pngawas..he3…
Arif: Uihh..x bleh2…bahaya..confidental la…ha3….
Asyraaf: Aku nk jd bndahari bleh x?
Amirul: Aku nk jd setiausaha! He3…
Arif: Hang ni biar btul Asyraaf..jd bndahari ni bkn mdah..nk kena kutip duit tu bkn main pning woo…nk jd mcm arwah abg eaa? haih..Amirul, hg baru nk jd pngawas..dh nk pgang jwtan dh?
Asyraaf: Hmm…btul la juga tu..lgpun aku nk ‘tebus’ skap aku yg x jlnkan tggjwb as pngawas dgn baik dis year dgn jd bndahari tu…alaa…biar p la dia nk jd s/u…dia suka krja mnaip2 ni…
Arif: Hmm…ok la klau mcm tu…

Tiba-tiba mereka berempat ternampak Anwar dan Syukri sedang berjalan-jalan dengan dua orang gadis sambil berpegangan tangan. Mereka kemudiannya masuk ke restoran yang sama dengan Asyraaf dan sahabat-sahabatnya berada.

Asyraaf: Ehem..ehem….dunia ni kecil sgguh la…nk buat maksiat pun smpai trpaksa wt dkt tmpat awam…masyaALLAH…
Anwar(geram): Haihhh….balik2 muka ni…mnyampah ssguh aku….
Amirul(senyum): Ha..ha..nak gaduh la tu….
Syukri: Hang ni Amirul…relax laa…gaduh2 apa..
Hafiz: Sudah2….x pyah gaduh dkt sini noo….
Arif: Klau  korg x ada tmpat lain nk buat bnda x ktahuan mcm ni, jgn pakai T-shirt sekolah!
Anwar: Ambooooiii…marah bkal KP baru kita ni……..
Hafiz: Sudah2…buat malu je korg smua ni..

Bersambung…..

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: