Cerpen “Itulah Manusia Namanya” – Bahagian 1

First part – The important events occurred in 2008

Smasa cuti sekolah bln 3 tahun 2008, aku trkejut  juga sbb dpt surat twaran ke SBPI Kubang Pasu lpas aku wt rayuan bln 2 yg lalu. Mula2 aku fkir mcm mlas nk prgi… lpas fikir2 panjang, rasa tringin juga nk p.. nk rasa pgalaman baru to be independent. Cuma aku wt mcm biasa ja la dulu..sbb nk dgr pndpt kwn2..cikgu2..smua org la…ada yg kata baik prgi..ada yg kata x pyah la prgi…tp majoritinya kta x pyah prgi..mak ayah aku kata trpulang dkt aku..diorg ikut saja asalkan tu yg aku rasa trbaik utkku.   (More details :  Is it a mistake? )

At last, aku x prgi sbb aku tgok majoriti org x nk aku pndah…n aku juga azam nk blas jasa cikgu2 sekolahku…start tu la..aku rajin fikir apa yg bleh aku wt utk tlg dorg…dpendekkan crita, akhir bln 4, aku pn dpt idea ‘pelik’ utk wt “Program Study Group Gerak Gempur PMR 2008”. Sbnarnya idea ni dpt pn sbb aku prnah hrap program mcm ni wt last year(2007) masa aku nk PMR..tp x wt pun… tnya pndpt bbrapa org students F3 wktu tu..dorg kata ok..bgus..yg kata ok bagus tu pn sbb sikap dorg ok…yg tnya tu ada klas 3 Ali, 3U n 3O..x tnya pn gurlz sbb x knal pn time tu…he…

Then aku pn jumpa Cikgu Siti Sakinah dan Cikgu Latif suggest psl ni…dorg pn setuju…tp problem jd dlm prgram ni sbb aku x plan sungguh2 b4 laksana dia…mksudnya aku prepare smua bhan yg patut, then trus laksanakan..bak org kata, wt ssuatu kelam kabut nk bg siap cepat, nk bg cpat trlaksana.

Akibatnya prgram ni brtahan kejap je…sbulan dua je, smpai bln 7…tu pun bkn smua group yg brjalan…sgelintir kecil je…yg hadir pn of course la students yg btul2 minat nk blajar n open minded…sebaliknya yg lain, mgkin ada yg nk blajar tp pndang rndah dkt aku dgn kwn2 F4 lain.

Bila fikir2 balik, aku salah assumption! aku assume dh aku nk org tlg aku dulu…so org pn nk aku tlg..tp formula dia jd mcm ni. Aku nk prgrm cmtu wt masa aku PMR last year, tp xde pn…then this year, aku nk prgram tu trlaksana, tp org x nk program mcm tu pula utk PMR. Nmpak x? X nmpak pn wt2 nmpak…hu..

Spanjang program tu trlaksana wt smntara wktu, mcm2 konflik & perang dunia jd tahu x…  (More details : Cerpen Madu dibalas Racun–Bahagian 4 ;; Bahagian 5 :: Bahagian 6)

Lpas brakhir kisah program ‘pelik’ tu, byk org nsihatkn aku spaya lupakan bab nk tlg org lebih2 ni…nnti akademik aku pula yg trkesan…tp mmg betul pun jd mcm tu…1st  exam – aku dpt no 2. Then 2nd exam – no 3..turun sikit la..huhu…aku ni agak kras kpala juga..n mmg dari dulu smpai skrg, prangai aku suka tlg org lebih2 ni ttap ada…mgkin mmg dh jd sifat peribadi aku. Masing2 ada sifat pribadi – dua2 ada : baik buruknya. Tu yg kata manusia ni x smpurna…

Haaa…ada lg kisah..byk lagi maa..bln 5..time cuti sekolah, Cikgu Sakinah ada ajak aku tlg dia, handle bgkel F3 utk maths..then dh cikgu2 F3 lain tahu, dorg pn ajak aku stay utk tlg dorg handle…aku dgn tebal mukanya join bgkel tu slama 4 hari smpai hbis bgkel tu! Al maklumlah manusia..ada la yg x puas hati dgn aku sbb menyibuk dlm bgkel tu…mcm2 la kata2 yg dlontarkan blkang2…ingat aku x tahu? He..

Konflik yg brikutnya- ni dhsyat juga noo…brkaitan aku, kwn2 baik aku F4, dgn bbrapa students F3 n bbrapa students F5…ni sblum, smasa n sjurus slepas hari anugerah…pning juga woo nk deal bab ni… (More details : Drama Roda Kehidupan – Episod 16 :: Episod 17 :: Episod 18 :: Episod 19 :: Episod 20 :: Episod 21 :: Episod 22 :: Episod 23)

Wktu bln 7 pula, aku ada jmpa Cikgu Latif utk tlg beliau dlm survey dkt students F3 ni..psl cdangan program lpasan PMR nnti…Cikgu Latif kata bgus juga tlg tu, dh dpt smua tu, beliau mnta aku tlg kaji cdgn yg relevan.

Then, aku pn mnta ktua tgkatan 3 Ali jmpa aku n aku bg krtas utk dorg isi apa yg dorg nk cdang..slain tu, aku ada mnta cdgn drpd klas lain mcm klas 3AB, 3 Asma n 3F..silap juga aku sbb diskriminasi klas 3U n 3Oth..x minta cdgn dorg…then, prang dunia kmbali rncak bila respon  drpd students 3 Ali psl cdangan tu sgt mngejutkan! Apa dia?

Mjoriti krtas yg aku dpt tu trtulis kata2 ksat yg kutuk, hina aku n students F4 lain..smpai ada trtulis kata “Pakatan F3 vs Pakatan F4”! Hati aku dh sakit dh dgn konflik lpas2 tu..tmbh yg ni pula…tp hairan juga aku jdinya..sbb dikaitkan students F4 kesemuanya…pelik!  (More details : Drama Roda Kehidupan – Episod 24)

Tu dorg tulis naa..bkn aku tulis…then aku tnjukkan sbhgian surat2 layang tu dkt cikgu2…al maklum la aku ni mmg rapat dgn cikgu2..smpai dicop kata kaki bodek cikgu! Dikatakan smua cikgu yg masuk klas dorg, pasti akan mention psl bab surat layang tu…ada yg marah..ada yg tegur baik2..

Ptg tu, aku buat juga klas study group tu..tp ni last of the last class la sblum bubar mcm yg diminta dlm surat tu…ptg tu aku explain sgalanya apa aku nk ckap psl hal brkaitan surat lyang apa smua tu..  (More details : Cerpen Madu dibalas Racun – Bahagian 9)

Then, aku pn ikut juga rentak dorg, dgn reply surat dorg tu, wt style sama mcm dorg send dkt aku, tp  surat tu ditujukan kpd smua students 3 Ali – (More details: Surat Terbukaku Kepada Pelajar 3 Ali 2008 )

Brkaitan hal yg sama, aku smpai kena jumpa pengetua sekolah! Dhsyat x dhsyat hal ni..msing2 pnya pnilaian la..cikgu2 pula nasihat dkt aku x pyah buat apa2 program dkt students F3 tu..sbb dorg pakat pandai2 dh..yg kata pandai tu More details kpd 3 Ali la..sbb klas dorg yg outstanding dlm konflik ni…

Balik kpd kisah cdgn prgrm lpasan PMR, klas2 lain trmsuk sbhgian klas 3 Ali bg cdgn tu direct dkt cikgu Latif, yg trselit skali dgn smpul khas dgn surat layang dkt aku tu pun ada, then aku kaji ksemuanya, mana yg relevan n ssuai srta brfaedah.

Then dbentangkan dkt cikgu Latif..masa tu cikgu latif ada tnya aku, mcm mana aku study addmath yg bleh dpt 90+…ehhh..tiba2 tnya psl tu! smbang2 psl tu smpai timbul bab kata nk wt bgkel addmath dlm program lpasan PMR nanti pula…crita baru lagi bkal muncul!

Lpas knflik mmuncak apa smau tu, cikgu2 yg tahu pkat sembang dgn aku..ada yg kata dkt aku, jgn susahkan diri dh tlg cikgu2…nanti diri sndiri yg kena balik..sbb mntaliti plajar SEKOLAHKU ni byk yg still low..ada yg kata agk sakitkan hati tapi x pe la…kata2 cikgu tu azimat penting!  (More details: Drama Roda Kehidupan – Episod 25)

Lepas habis PMR, asalnya bgkel tu nk wt 4/11 sbb hari tu 1st day lpas aku n students F4 lain habis end-year exam… tp x bleh wt pula sbb ada program kokurikulum yg libatkan students F3 tu…tp  keesokan harinya(5/11), Cikgu Susilawati pggil aku, tnya boleh x nk wt bgkel tu esok(6/11) sbb asalnya ada crmah Titian Kasih tp dbatalkan.. aku mmg  bz time tu tlg smak krtas exam Cikgu Sakinah yg cuti brsalin…tp xkan nak kata x boleh..aku pn kata boleh je la..  (More details:  Drama Roda Kehidupan – Episod 30)

Dlm bgkel tu, aku as pnceramah la…mmg aku dh set utk luahkan apa yg trpndam dlm hati aku spanjang konflik dgn students F3(3 Ali trutamanya)…sbb spnjang lbih 6 bln aku pndam tu, sjujurnya, mmg aku rasa trseksa sgt juga la…aku x crita dkt ssiapa pun even my family..except sorg ja iaitu kaunselor khormatku(haha..) – Aiman Aminudin yg masa tu dia bljr dkt KISAS – crita by msg je la time cuti sekolah bln 8.

Masa bgkel tu, konflik brtmbh rumit pula masa bgkel tu sbb gurlz F3 pkat takut dgn luahan aku tu..aku mmg jd emo la..marah n mgamuk skali! Antara kata2 aku yg still aku ingat smpai skrg, “Saya ada dgr kwn saya britahu saya, kata ada dlm klangan hmpa yg kata saya ni x ikhlas bg cramah pg ni..saya nk kata, soal saya ikhlas ke x..tu hal saya dgn ALLAH..hmpa x pyh  sibuk!” .

Tp kwn aku, saiful nizam ada kata, aku marah2 n mgamuk pn still nampak biasa je lagi..tp bg aku,  tu detik brsjarah dlm hdup aku, sbb 1st time aku marah dgn bgitu marah skali dpn2 org, spnjang aku hdup dkt dunia ni! (More details: Drama Roda Kehidupan – Episod 31)

Psl  students F3 yg duduki PMR pula, aku smbang dgn cikgu2 yg ajar F3 tahun ni(2008 naa), dorg trget 20 org lbih dpt 9A based on exam results dorg spnjg 2008..aku trget lg byk.35! huhu.. x pa la..tu target..letak brapa pn x pe..hehe.

Tggal 30 Disember 2008, result pn keluar..sgt mgejutkan! Why? Yg dpt 9A hnya 15 org! Turun sorg drpd 2007(16 org). Pdahal bil calon 2008- 175 org klau x silap while 2007- 144 org. Tmbh2 pula result dorg hebat2 blaka dlm exam dalaman trmasuk trial exam. What’s happened?

Bila aku fikir2 balik, x kan ni balasan ALLAH ats apa yg dorg buat dkat aku? I mean knflik2 yg jd spnjang 2008..trutama dgn students 3 Ali laa..bila aku fikir blik, aku fikir x apa la..x kisah la.. yg dh jd x boleh diubah dah.. tp aku x prnah doa pn spaya result PMR 08 down mcm tu! Geo ramai yg x dpt A…
Hmm..Plg teruk aku doa pn, smoga ALLAH blas prbuatan ‘insan2’ brkenaan dgn spatutnya…yg baik n bgus cmerlang..yg prangai ntah apa2 tu x cmerlang…anyway, ALLAH Yg Maha mengetahui sgalanya…

Akhir tahun 2008 juga, aku skali lgi wt surprise dkt kwn2 aku..apa dia? Aku suggest wt study group gerak gempur SPM 2009! He3…ada yg brangkali x prasan ke baca silap, dorg kata..haahhh nk tlg org lg ka?! Aku kata dak aih…ni utk kita le…baca betul2!

Klau nak tahu juga, this year la aku start pakai spectacles..bkn nak kata tension apa smua pnya psl kea pa..yg pastinya tu khendak ALLAH so kna trima…mmg mulanya aku agk pyah la nk trima hakikat kna pkai tp bila fikir2 balik, ada hikmahnya……

Ha..before ending this part, ada 1 lg benda yg aku wt yg org x puas hati.. Apa? Aku kn slalu juga brjalan2 dkt Bandar raya oligopoli Kangar & Arau, so  mmg slalu juga la trnmpak/trserempak dgn sstgh students F3 yg brdating or brjalan brdua2an or brtiga2an & ke atas..yg peliknya, mkin rmai..dia bkn jd makin balance..dia jd unbalanced..cthnya: 2 laki jln dgn sorg prmpuan..mcm tu la lbih kurang…tmbh pula yg smoking pun ada…so bila dh nmpak tu, ada la yg aku inform dkt cikgu2 disiplin sekolah..maka timbul la 1 lg bnda yg org x puas hati dgn aku…org lain pn ada wt mcm ni kan n kesan pn kena yg sama kn..kn..huhu….

Last of the last event In 2008 ni..hu…Sbhgian students F3 tu juga, ada yg mcm nk takutkan or lain kata gertak aku la…nk report dkt cikgu disiplin sek..sbb dorg dakwa cerpen aku tu mmburukkan dorg..ya ka?! Aku tnya balik kwn2 dsb, ada yg kata ya, ada yg kata mana ada..tp aku prgi jmpa cikgu disiplin sek tu, beliau mnta aku guna nama smaran dlm cerpen tu..sbb mgkin bleh cemarkan nama sek..aku ikut je la sbb btul juga..so jgn pelik la baca cerpen dgn drama aku tu naa..nama sek lain..watak pun lain..hehe…

That’s all for the revelation of events that’s been taking place in 2008. Really happened? It’s up to u to believe it or not! Hu3… What’s happened next in 2009?

To be continued……

Smasa cuti sekolah bln 3 tahun 2008, aku trkejut  juga sbb dpt surat twaran ke SBPI Kubang Pasu lpas aku wt rayuan bln 2 yg lalu. Mula2 aku fkir mcm mlas nk prgi… lpas fikir2 panjang, rasa tringin juga nk p.. nk rasa pgalaman baru to be independent. Cuma aku wt mcm biasa ja la dulu..sbb nk dgr pndpt kwn2..cikgu2..smua org la…ada yg kata baik prgi..ada yg kata x pyah la prgi…tp majoritinya kta x pyah prgi..mak ayah aku kata trpulang dkt aku..diorg ikut saja asalkan tu yg aku rasa trbaik utkku.   (More details :  Is it a mistake? )

At last, aku x prgi sbb aku tgok majoriti org x nk aku pndah…n aku juga azam nk blas jasa cikgu2 sekolahku…start tu la..aku rajin fikir apa yg bleh aku wt utk tlg dorg…dpendekkan crita, akhir bln 4, aku pn dpt idea ‘pelik’ utk wt “Program Study Group Gerak Gempur PMR 2008”. Sbnarnya idea ni dpt pn sbb aku prnah hrap program mcm ni wt last year(2007) masa aku nk PMR..tp x wt pun… tnya pndpt bbrapa org students F3 wktu tu..dorg kata ok..bgus..yg kata ok bagus tu pn sbb sikap dorg ok…yg tnya tu ada klas 3 Ali, 3U n 3O..x tnya pn gurlz sbb x knal pn time tu…he…

Then aku pn jumpa Cikgu Siti Sakinah dan Cikgu Latif suggest psl ni…dorg pn setuju…tp problem jd dlm prgram ni sbb aku x plan sungguh2 b4 laksana dia…mksudnya aku prepare smua bhan yg patut, then trus laksanakan..bak org kata, wt ssuatu kelam kabut nk bg siap cepat, nk bg cpat trlaksana.

Akibatnya prgram ni brtahan kejap je…sbulan dua je, smpai bln 7…tu pun bkn smua group yg brjalan…sgelintir kecil je…yg hadir pn of course la students yg btul2 minat nk blajar n open minded…sebaliknya yg lain, mgkin ada yg nk blajar tp pndang rndah dkt aku dgn kwn2 F4 lain.

Bila fikir2 balik, aku salah assumption! aku assume dh aku nk org tlg aku dulu…so org pn nk aku tlg..tp formula dia jd mcm ni. Aku nk prgrm cmtu wt masa aku PMR last year, tp xde pn…then this year, aku nk prgram tu trlaksana, tp org x nk program mcm tu pula utk PMR. Nmpak x? X nmpak pn wt2 nmpak…hu..

Spanjang program tu trlaksana wt smntara wktu, mcm2 konflik & perang dunia jd tahu x… (More details : Cerpen Madu dibalas Racun– Bahagian 4 hingga 6)

Lpas brakhir kisah program ‘pelik’ tu, byk org nsihatkn aku spaya lupakan bab nk tlg org lebih2 ni…nnti akademik aku pula yg trkesan…tp mmg betul pun jd mcm tu…1st exam – aku dpt no 2. Then 2nd exam – no 3..turun sikit la..huhu…aku ni agak kras kpala juga..n mmg dari dulu smpai skrg, prangai aku suka tlg org lebih2 ni ttap ada…mgkin mmg dh jd sifat peribadi aku. Masing2 ada sifat pribadi – dua2 ada : baik buruknya. Tu yg kata manusia ni x smpurna…

Haaa…ada lg kisah..byk lagi maa..bln 5..time cuti sekolah, Cikgu Sakinah ada ajak aku tlg dia, handle bgkel F3 utk maths..then dh cikgu2 F3 lain tahu, dorg pn ajak aku stay utk tlg dorg handle…aku dgn tebal mukanya join bgkel tu slama 4 hari smpai hbis bgkel tu! Al maklumlah manusia..ada la yg x puas hati dgn aku sbb menyibuk dlm bgkel tu…mcm2 la kata2 yg dlontarkan blkang2…ingat aku x tahu? Huhu..

Konflik yg brikutnya- ni dhsyat juga noo…brkaitan aku, kwn2 baik aku F4, dgn bbrapa students F3 n bbrapa students F5…ni sblum, smasa n sjurus slepas hari anugerah…pning juga woo nk deal bab ni… (More details : Drama Roda Kehidupan – Episod 16 hingga 23)

Wktu bln 7 pula, aku ada jmpa Cikgu Latif utk tlg beliau dlm survey dkt students F3 ni..psl cdangan program lpasan PMR nnti…Cikgu Latif kata bgus juga tlg tu, dh dpt smua tu, beliau mnta aku tlg kaji cdgn yg relevan.

Then, aku pn mnta ktua tgkatan 3 Ali jmpa aku n aku bg krtas utk dorg isi apa yg dorg nk cdang..slain tu, aku ada mnta cdgn drpd klas lain mcm klas 3AB, 3 Asma n 3F..silap juga aku sbb diskriminasi klas 3U n 3Oth..x minta cdgn dorg…then, prang dunia kmbali rncak bila respon  drpd students 3 Ali psl cdangan tu sgt mngejutkan! Apa dia?

Mjoriti krtas yg aku dpt tu trtulis kata2 ksat yg kutuk, hina aku n students F4 lain..smpai ada trtulis kata “Pakatan F3 vs Pakatan F4”! Hati aku dh sakit dh dgn konflik lpas2 tu..tmbh yg ni pula…tp hairan juga aku jdinya..sbb dikaitkan students F4 kesemuanya…pelik!  (More details : Drama Roda Kehidupan Episod 24)

Tu dorg tulis naa..bkn aku tulis…then aku tnjukkan sbhgian surat2 layang tu dkt cikgu2…al maklum la aku ni mmg rapat dgn cikgu2..smpai dicop kata kaki bodek cikgu! Dikatakan smua cikgu yg masuk klas dorg, pasti akan mention psl bab surat layang tu…ada yg marah..ada yg tegur baik2..

Ptg tu, aku buat juga klas study group tu..tp ni last of the last class la sblum bubar mcm yg diminta dlm surat tu…ptg tu aku explain sgalanya apa aku nk ckap psl hal brkaitan surat lyang apa smua tu..  (More details : Cerpen Madu dibalas Racun – Bahagian 9)

Then, aku pn ikut juga rentak dorg, dgn reply surat dorg tu, wt style sama mcm dorg send dkt aku, tp  surat tu ditujukan kpd smua students 3 Ali – (More details: Surat Terbukaku Kepada Pelajar 3 Ali 2008)

Brkaitan hal yg sama, aku smpai kena jumpa pengetua sekolah! Dhsyat x dhsyat hal ni..msing2 pnya pnilaian la..cikgu2 pula nasihat dkt aku x pyah buat apa2 program dkt students F3 tu..sbb dorg pakat pandai2 dh..yg kata pandai tu More details kpd 3 Ali la..sbb klas dorg yg outstanding dlm konflik ni…

Balik kpd kisah cdgn prgrm lpasan PMR, klas2 lain trmsuk sbhgian klas 3 Ali bg cdgn tu direct dkt cikgu Latif, yg trselit skali dgn smpul khas dgn surat layang dkt aku tu pun ada, then aku kaji ksemuanya, mana yg relevan n ssuai srta brfaedah.

Then dbentangkan dkt cikgu Latif..masa tu cikgu latif ada tnya aku, mcm mana aku study addmath yg bleh dpt 90+…ehhh..tiba2 tnya psl tu! smbang2 psl tu smpai timbul bab kata nk wt bgkel addmath dlm program lpasan PMR nanti pula…crita baru lagi bkal muncul!

Lpas knflik mmuncak apa smau tu, cikgu2 yg tahu pkat sembang dgn aku..ada yg kata dkt aku, jgn susahkan diri dh tlg cikgu2…nanti diri sndiri yg kena balik..sbb mntaliti plajar SEKOLAHKU ni byk yg still low..ada yg kata agk sakitkan hati tapi x pe la…kata2 cikgu tu azimat penting!  (More details: Drama Roda Kehidupan Episod 25)

Lepas habis PMR, asalnya bgkel tu nk wt 4/11 sbb hari tu 1st day lpas aku n students F4 lain habis end-year exam… tp x bleh wt pula sbb ada program kokurikulum yg libatkan students F3 tu…tp  keesokan harinya(5/11), Cikgu Susilawati pggil aku, tnya boleh x nk wt bgkel tu esok(6/11) sbb asalnya ada crmah Titian Kasih tp dbatalkan.. aku mmg  bz time tu tlg smak krtas exam Cikgu Sakinah yg cuti brsalin…tp xkan nak kata x boleh..aku pn kata boleh je la..  (More details:  Drama Roda Kehidupan Episod 30)

Dlm bgkel tu, aku as pnceramah la…mmg aku dh set utk luahkan apa yg trpndam dlm hati aku spanjang konflik dgn students F3(3 Ali trutamanya)…sbb spnjang lbih 6 bln aku pndam tu, sjujurnya, mmg aku rasa trseksa sgt juga la…aku x crita dkt ssiapa pun even my family..except sorg ja iaitu kaunselor khormatku(haha..) – Aiman Aminudin yg masa tu dia bljr dkt KISAS – crita by msg je la time cuti sekolah bln 8.

Masa bgkel tu, konflik brtmbh rumit pula masa bgkel tu sbb gurlz F3 pkat takut dgn luahan aku tu..aku mmg jd emo la..marah n mgamuk skali! Tp kwn aku, saiful nizam ada kata, aku marah2 n mgamuk pn still nampak biasa je lagi..tp bg aku,  tu detik brsjarah dlm hdup aku, sbb 1st time aku marah dgn bgitu marah skali dpn2 org, spnjang aku hdup dkt dunia ni! (More details: Drama Roda Kehidupan Episod 31)

Psl  students F3 yg duduki PMR pula, aku smbang dgn cikgu2 yg ajar F3 tahun ni(2008 naa), dorg trget 20 org lbih dpt 9A based on exam results dorg spnjg 2008..aku trget lg byk.35! huhu.. x pa la..tu target..letak brapa pn x pe..hehe.

Tggal 30 Disember 2008, result pn keluar..sgt mgejutkan! Why? Yg dpt 9A hnya 15 org! Turun sorg drpd 2007(16 org). Pdahal bil calon 2008- 175 org klau x silap while 2007- 144 org. Tmbh2 pula result dorg hebat2 blaka dlm exam dalaman trmasuk trial exam. What’s happened?

Bila aku fikir2 balik, x kan ni balasan ALLAH ats apa yg dorg buat dkat aku? I mean knflik2 yg jd spnjang 2008..trutama dgn students 3 Ali laa..bila aku fikir blik, aku fikir x apa la..x kisah la.. yg dh jd x boleh diubah dah.. tp aku x prnah doa pn spaya result PMR 08 down mcm tu! Geo ramai yg x dpt A…

Hmm..Plg teruk aku doa pn, smoga ALLAH blas prbuatan ‘insan2’ brkenaan dgn spatutnya…yg baik n bgus cmerlang..yg prangai ntah apa2 tu x cmerlang…anyway, ALLAH Yg Maha mengetahui sgalanya…

Akhir tahun 2008 juga, aku skali lgi wt surprise dkt kwn2 aku..apa dia? Aku suggest wt study group gerak gempur SPM 2009! He3…ada yg brangkali x prasan ke baca silap, dorg kata..haahhh nk tlg org lg ka?! Aku kata dak aih…ni utk kita le…baca betul2!

Klau nak tahu juga, this year la aku start pakai spectacles..bkn nak kata tension apa smua pnya psl kea pa..yg pastinya tu khendak ALLAH so kna trima…mmg mulanya aku agk pyah la nk trima hakikat kna pkai tp bila fikir2 balik, ada hikmahnya……

Ha..before ending this part, ada 1 lg benda yg aku wt yg org x puas hati.. Apa? Aku kn slalu juga brjalan2 dkt Bandar raya oligopoli Kangar & Arau, so  mmg slalu juga la trnmpak/trserempak dgn sstgh students F3 yg brdating or brjalan brdua2an or brtiga2an & ke atas..yg peliknya, mkin rmai..dia bkn jd makin balance..dia jd unbalanced..cthnya: 2 laki jln dgn sorg prmpuan..mcm tu la lbih kurang…tmbh pula yg smoking pun ada…so bila dh nmpak tu, ada la yg aku inform dkt cikgu2 disiplin sekolah..maka timbul la 1 lg bnda yg org x puas hati dgn aku…org lain pn ada wt mcm ni kan n kesan pn kena yg sama kn..kn..huhu….

Last of the last event In 2008 ni..hu…Sbhgian students F3 tu juga, ada yg mcm nk takutkan or lain kata gertak aku la…nk report dkt cikgu disiplin sek..sbb dorg dakwa cerpen aku tu mmburukkan dorg..ya ka?! Aku tnya balik kwn2 dsb, ada yg kata ya, ada yg kata mana ada..tp aku prgi jmpa cikgu disiplin sek tu, beliau mnta aku guna nama smaran dlm cerpen tu..sbb mgkin bleh cemarkan nama sek..aku ikut je la sbb btul juga..so jgn pelik la baca cerpen dgn drama aku tu naa..nama sek lain..watak pun lain..hehe…

That’s all for the revelation of events that’s been taking place in 2008. Really happened? It’s up to u to believe it or not! Hu3… What’s happened next in 2009?

To be continued……

3 Responses to “Cerpen “Itulah Manusia Namanya” – Bahagian 1”

  1. Hakimi: Hmm..dakwah ni bkn mesti mention bab agama..mksud dkwah tu menyeru manusia kpd kebenaran. thats mean. 1st seru kpd islam. 2nd dah jd islam, kna seru wt apa yg islam ajar. dlm smua aspek kehidupan, ada smua dlm islam. so tu kata bab dkwah. bkn msti ckp bab agama, baru dkwah.

    Zahidah: Wa’alaikumussalam…ohhh….ok…mmg byk soalan mcm tu yg tnya dkt saya, dlm msa trdekat ni sy akn post bab tu ok…dont wori..

  2. Nur Zahidah bt Md Zaki Says:

    Assalamualaikum..tahun ni kami form5,jadi SPM menanti kami ambil aliran sains..kami nak tanya abang study untuk SPM macam mana??boleh kongsi tak?terima kasih.

  3. Hakimi Hadi Says:

    truskan tlis blog ang ni tpi lebih kn lgi dkwh ang tu.. slagi di phak yg bnar, Allah sntiasa akn mnolong.. InsyaAllah..

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: