The Day For Open Expression….

Selama aku hdup dkt dunia ni, aku jrang sgt2 nk ‘serang’ pribadi ssorg scara trbuka or lain kata dpan2.samada face to face or call or by sms…kira yg ni bkn sindir dh..dhsyat lg drpd sindir…klau tnya aku psl aku xpuas ati dgn org, sbnarnya aku tringinnn sgt2 nk luahkan dkt smua org yg aku knal(tp x prlu kot mc…m tu)..sbb aku bleh kata knal dh dgn skap n krenah insan2 dlm hdupku……

Tapi x pa la..aku fikir org krtik/ktuk/hina/mgata/fitnah pa smua tu mmg pnting! sbb ia bg azimat dkt aku utk sntiasa mhsbah n prbaiki diri aku..

Kata sstgh org: dk mhsbah pa tp prngai dk lbih krang jaa..

Jawabku: ingat mnusia tu smpurna?! bleh brubah jd maksum?! hmpa smua bgus sgt?! Salah aku hmpa nmpk tp slah sndiri hmpa x nmpak! ka nk aku tlg gtau?…

Aku x prnah kata aku ni bgus..aku ni pndai ckp..aku ni apa smua la..pernah ke aku ckap?!

Mmg aku byk ckp..tu brgkali kleibhan ALLAH bg dkt aku..tp aku ada klemahan juga! apa? aku ni agk emotional!

Semua org – msing2 ada klebihan n kkurangan…aku nmpak yg org lain sama!

Back to the topic, mmg x smua yg aku ckp aku buat…klau aku x nsihat org, org kata aku selfish.

klau aku start bg nsihat, org kata aku ni nk tnjuk hbat..brlagak bgus..apa smua la…

Then apa aku patut buat? dua2 ada je yg x puas hati..
Tapi aku fham….if we want to satisfy all people in our lives, we are actually demanding for something impossible to be reality!!

Ksimpulan aku yg plg mudah aku nk ckp, utk describe mkhluk yg brnama insan(pelupa), mmg brgkali fitrah ke pa x tau la…kita as manusia smmgnya SUKA BURUK SANGKA dgn org..sbb tu dunia x aman mlah mkin truk jdinya!!

Ni kira aku nk luah scara trbuka dkt ssiapa yg knal aku scara dkat or agk dkat..bkn knal scara maya..hehe…

Klau aku luah ni hmpa fikir bkn2 pula dh, mmg sah 100% hmpa mmg manusia yg suka SANGKA BURUK dgn aku!

Aku x bnci ka anti dgn siapa2 skrg ni..sbb aku sdaya upaya brsgka baik dgn org…klau org ttap nk sgka bruk dgn aku, tu hal dia la…msing2 brtggjwb dgn prbuatan msing2..

Bg aku, x ada siapa2 pn dlm dunia ni ada salah dgn aku so x ada siapa2 pn dlm dunia ni kena minta maaf dgn aku..klau ada salah pn, aku dh maafkan lama dh..sbb bg aku, org yg buat salah tu, org yg trsesat dgn hasutan syaitan..
Kpd semua yg mana ada salah silap aku prnah wt..aku mnta maaf byk2…aku hnya insan biasa yg x bisa lari dri wt salah..

Semua tguran/thmahan/fitnah/kritikan apa smua, aku ucapkan trima kasih byk2 kpd smua yg brkenaan..sbb smua tu yg mmatangkan aku dlm myusuri hdup dkt dunia yg smntara ja ni…..

klau ssiapa yg pelik dgn luahan aku ni….aku mnta korg baca CERPEN “ITULAH MANUSIA NAMANYA” dkt blog aku…

Kalau x mau baca, x pyh cmment ckp aku tgh mgarut apa ni ka yg sma mksud dgnnya…

What teacher Asliza said to me is totally right. It sounds like this:

“Sometimes we need to explode(express out) what we want to say, so that people would know what are we actually are besides we won’t be grave because of the expression that we keep..”

Thanks a zillion to u madam asliza, my beloved teachers and to all my teachers too for teaching me all this while ……..

Tu je luahan aku….thanks for spending time to read.hehe.



Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: