Cerpen “Itulah Manusia Namanya”- Bahagian 2

Second part – The important events occurred in 2009

Hahhh..masuk tahun 2009 dh..cepat sgguh la masa brlalu..sbb tu kata org, hidup dkt dunia ni x ada makna pun, klau dkat akhirat masuk neraka..walau hidup 1 trillion tahun, tp at last masuk neraka slama2nya..apa guna kan? InsyaALLAH kita umat islam, yg akan mati dlm islam, pasti akan brakhir dgn hidup dkt syurga slama2nya….don’t worry..he..

Haa..Psal study group antara aku dgn kwn2…al mklum la this year nk SPM..yg ‘hebat’ tu bkn apa…study group ni smpai 8 org! Smua org yg dgr psl ni jd pelik..study group apa laa smpai 8 org..plg brkesan pn 3 or 4 org je..ni dua kali ganda! smpai 8 org! Sbb tu x pelik ia ia brjalan kjap je..sbulan lbih saja, klau x silap…sbab apa? Dah ada 8 org..walaupun 8 org yg kwan rapat, tp rapat mcm mana pn, walaupun kelas sekali, result exam pn lbih kurang sama..rmbut pn sama hitam, tapi hati tetap lain2. Cara fikir lain2.. Sikap pn lain2. Hmmm..masa ni la aku mkin nmpak kbaikan & kburukan kwn2 skelas aku…bkn nk kata aku bagus & dorg x bagus! Msing2 antara kita as manusia, ada baik buruknya! Ulang siaran ni..hehe…

Tahun ni, aku jadi bndahari bdan pngawas(Jam’iyyatul Muraaqib) dgn rela hati..sbb? Sbb aku x jlankan tugas as pngawas dgn baik last year…mmg x brtanggungjawab sungguh! Hahh..x prcaya? X prcaya sudah….aku dh crita sgalanya yg bnar..prcaya ke x..trpulang la….huhu…

Aku, Faiz(Faizuddin) & Khidhir, kami tiga kira outstanding leaders la dlm pngawaas. Faiz – ketua pngawas & Khidhir – Penolong Ketua Pengawas 1 , mnakala Syazwani – Penolong ketua pengawas 2…kna sbut juga PKP2….wlaupun dia x outstanding…sbb tetap ada jasa…lgipun biasa la dia prmpuan…laki yg nk kena lantang brsuara apa smua.

Spanjang tahun ni, trlalu byk konflik dlm pngawas…byk sgt2…paling hbat antara pngwas F5 dgn F4(F3 tahun lpas le…)…konflik thun lpas tu still trbawa2 lg smpai la ke tahun ni….ingatkan dh hbis, rupanya belum! Aku dh cuba lupakan tp sstgh pngawas F4 tu ada yg msih mnyimpan rasa xpuas ati dgn aku rupanya…or lain kata dndam la agaknya! ALLAH lbih mgetahuinya…..

Hahh..so mcm2 la konflik jadi lagi…dlm kami(pngwas f5) tgh cuba sdaya upaya nk bawa prubahan dlm pngawas khususnya n sekolah amnya, for sure la ada tentangan & kritikan apa smua….drpd sbhgian cikgu2..plajar2. Huh..tmbh konflik lain pula dh.

Yg pastinya – diulang lagi – stiap org ada baik buruknya! Yg kami ni, mgkin agak tegas sgt smpai org x suka..dari 1 segi, ok kami tegas..dari 1 segi, x ok…yg pngawas form lain pn mcm2 la prangai & kerenah…tp paling byk kerenah yg myakitkan hati kami, of coz pngwas F4! Tu nk kata btapa sejarah tu pnting kita tahu, bg faham psl apa yg ‘pelik’ tgh jadi ni….apa yg brlaku dunia hari ni, kna tahu sejarah silam, baru faham!

Hahh..antara sbb sbhgian pngawas(trutama F4..F4 lagi…) x brapa puas hati dgn aku, sbb aku slalu kritik n tegur dorg depan2 padahal aku bndahari je.. Hahh..mmg aku bndahari je, tp aku tetap ahli majlis trtinggi pngawas..so aku ada la skali dua pnggil smua pngawas utk tegur.
Yg open minded –  Alhamdulillah..depa x brapa kisah pun. Yg agk close minded – haa..yg ni yg problem! Depan2 cakap baik laa dgn aku…blakang2? Haa..bg yg siasat je yg tahu! Aku ni agak rapat dgn mcm2 klompok manusia, so kdg2 tu walaupun aku x siasat, ada je org rajin britahu aku apa yg org kata or buat.alhamdulillah..rezeki..he3…

Haa..ada konflik lagi! Ni konflik dalaman(diri) la pula…satu sikap aku yg aku x ubah2 dari dulu lagi ni…apa? sangka buruk dgn org…kalau aku ada problem, aku x crita dkt org…sbb? aku fikir tu myusahkan org apa smua la…then? Aku sndiri yg trseksa…bkn stakat dgn manusia je, dgn ALLAH pn aku sngka buruk! Mcm mana tu? Aku brdoa mcm2, tp dlm masa yg sama aku fikir doa aku tu mgkin x dimakbulkan pun….teruk x aku ni? Ha..mmg teruk! Aku bila depressed ni , ia mmg affect ksihatan aku..smpai aku sakit dada apa smua la…smpai prgi check dkt hospital juga…malah, parents aku smpai salahkan pngawas la pnca smua ni & mnta aku resign pngawas!

Bab resign ni, mmg byk kali aku dh ckap dgn org kata nk resign..tapi tngok2, x resign2 juga..sbab apa? Sbab nk wt 1 tindakan, kna fikir msak2 dulu. Bab nk ckap n,i mmg dh jd lumrah manusia, utk pakai lepas cakap ikut sedap hati.

Bab ni, aku ada luahkan juga skit dlm ucapan aku msa kem pngawas. tu pn atas nsihat sorg pngwas dlm surat pribadinya dkt aku – dia minta aku jgn pndam prasaan sorang2 – kna luahkan – ksian dkt org skeliling yg simpati dgn keadaan aku.

Dia ckp mcm tu sbb mmg aku time kem pngawas tu, aku kjap ok(brlakon ja tu), kjap x ok( tnjuk yg sbnar). Klau nak tahu, aku mmg trkenal as manusia yg pndai brlakon! Bg aku laa..haha…dh pndai pndam prasaan apa smua smpai pkat ramai org x tahu hakikat sbnar!

Tapi padan muka, aku sndiri yg trseksa balik…ha3…masa luahkan dlm ucapan tu, mmg aku jd emo juga la..hahh..ni la kelemahan aku…mmg mcm prempuan la pula, bila luahkan ni….tp biarkan je la…Alhamdulillah, mmg aku agk lega n tnang, lpas luahkan tu.

Hahh..bab knflik pribadi + sakit apa smua ni…Klau nk tahu, jumlah hari aku absent to school 4 this year tahu x brapa? 37 hari!! Wahh, ’sikitnya’.he3… Awal tahun ada la bbrapa blas hari…dlm sbulan bfore SPM, ada dlm 20 hari aku absent..smpai mjlis graduasi pn aku saja absent! Brlakon kata x larat,kononnya mlm tadi jmuan pngawas, so letih…tp mmg x larat juga..rasa x sedap badan. Tp masa majlis restu guru, mesti pergi…utk mnta maaf dgn cikgu2 slain mnta restu dorg agar ilmu berkat.

Huhh…Kwn2 kata aku study dkt rumah – tu yg x prgi sekolah. Smua tu mngarut kuasa sjuta!! Kerja aku just tdur, solat, mkn & tgok brita jee…haa…x prcaya? Tnya parents aku! Dorg tahu siapa aku dkt rumah! He3…

Ada 2-3 org shbat yg baik hati iaitu Amirul Amin, Khairul Hafidz & Hasbul Hadi – yg sudi tlg bg nasihat n kata2 smngat time nk SPM dulu. Yg f5 sekali x ada ke? Dorg smua pakat sibuk study..mana ada masa nk jd kaunselor dh time tu. He3.. Mmg aku x smngat sgguh nak duduki SPM! Hahh…x prcaya? Tnya la smua sahabatku yg duduki SPM dkat sek tu- dorg nampak siapa aku time tu. Cuma sgelintir yg agaknya yg rajin ambil tahu bab geng lain time SPM tu. Yg lain:  dh lupa habis smua-ingat nak jwab exam jee…..

Ha..nk tahu tak? Aku drpd sekolah rndah smpai skrg, mmg aku jnis x suka struggle study. Nak kata perasan kata bagus pn boleh la kot. hu3… tp mmg aku ni dari dulu, ada ksedaran la juga, bab Malaysia as exam-oriented nation ni…mksudnya aku study2 ni bkn utk exam..tp utk kgunaan dlm khidupan….

Alhamdulillah…aku juga nmpak satu klebihan yg ALLAH bg dkat aku – yg brangkali ramai org nmpak & ada yg jealous. Ehh..apa? Aku ni agak kuat ingatan. aku kuat ingat bab apa yg org kata.tp bab org tulis yg aku baca kureng sikit la.

Sbab tu dlm akademik ni, bnyak yg aku bleh jwb dlm exam  tu, apa yg aku ingat cikgu sebut/kata,  time ajar dlm kelas. Sbb tu wlaupun aku x byk study, tp Alhamdulillah, exam dpt result ok juga laa..x dpt the best tp among the best juga..he3..alhamdulillah….bila dah ada klebihan, msti ada kkurangan kn..apa? tadi sebut dah….aku ni agk snsitif or lain kata emotional…Ya! aku akui tu…mmg org pakat kata mcm tu kan? Kan? hehe..

Tahun ni aku SPM..tmbah dgn  jawatan bndahari  pngawas yg myeksakan juga ni…tp bgus utk kenali krenah n sikap manusia yg brgelar pngawas ni….sbb apa seksa ni? Faham2 la manusia..bab nak kna bg duit ni mmg cukup liat…hutang ke yuran kea pa je la yg kena bg.

Bila bab nak mnta duit, mmg cukup laju..suka sgguh…betul ke ni? Kita masing2 ada mata pndgn masing2, so bleh nmpak apa yg aku ckap ni btul.

Bab duit ni, bila nk mnta duit – yuran sekolah ke yuran bulanan ke yuran nak prgi kem ke byrn jamuan ke..yuran utk prgi lawatan..apa smua yg kena byar..mmg liat! Bila bab nk dpt duit – kwn hutang ke duit drpd parents ke apa smua, nk marah juga kdg2 tu, bila lambat bagi or dorg terlupa..pelik kan? Itulah manusia namanya….

Bab berikutnya, bab prangai aku yg suka tlg org lebih2 smpai abaikan diri aku..hehe.

1st bg sstgh org yg tahu, aku ada adik angkat student F2..yg ni kira kmuncak bila aku dgn dia, beli kek utk hadiah hari guru yg mana aku secara pribadi naik ke pentas masa sambutan hari guru utk ust mukhtar(PK1) sek tu potong kek..he..ok…back to the topic..aku mmg slalu tlg dia la..ajar dia math…sbb aku ni mmg minat math…n cita2 pn mmg nk jadi pnsyarah math..bkn pnsyarah addmath! X wujud pnsyarah addmath! He3…

Bab addmath ni, aku prnah ajar klas aku – 5 Ali. Ajar apa? bab 9 – Motion Along A Straight Line. Sbb apa? Cikgu Ismadi sibuk..x dpat ajar..so aku volunteer la ajar…dh kwn2 dlm  5 Ali tu pun nak aku ajar, so aku pun ajar la..klau dorg x nak aku ajar, aku mmg  x nak ajar..ni kira tnya dulu ni sbb blajar drpd ksilapan lalu la! Huhu…

Addmath ni juga, ada cikgu yg ajar aku – mnta tlg aku ajar anak dia add math…sbb anak dia problem add math. anak dia F4 la…F4 lagi? Aku ada tlg ajar dia, tp skali dua je klau x silap..dkt library kangar…sbb? Aku sndiri bz dgn mcm2 hal…so komitmen aku kurang la..tmbah pula bila org yg nk diajar pn kurang kmitmen…huhu..

Kwn2 aku yg F5 & f4 dri mcm2 sek juga la, pakat ramai juga yg slalu mnta aku tlg ajar addmath. drpd yg rapat smpai la x brapa rapat pun..la…addmath lagi?

So kpd smua knalanku, jgn pelik laaa klau aku suka ckap bab addmath! Sbb org pn suka mention bab addmath dgn aku! Padahal…pdahal aku bkn slalu study addmath pun…stakat dkt tuisyen addmath 4 jam sminggu tu je la…tp yg boleh master ni, sbb dh slalu sgt tlg ajar org..mesti la master…dh bleh tlg ajar org n bg org faham, x kan x master? Tp mmg laa..mmg bkn mudah nk ajar org bg faham…tu cabaran jadi cikgu! Tu pelik sstgh students/parents ni snang giler kritik cikgu mcm2 – kata x reti ajar, pdahal dorg x reti pn nak selami profesion prguruan ni!

Kisah2 tmbahan :- Msa blan 7, aku brpluang pula utk brucap dlm prhimpunan khas brisan kpimpinan plajar brsama plajar2. Wah..bg ucapan? aku bacakan laporan guru brtugas, pngumuman & bg tazkirah…haa…time tazkirah ni la aku ambil ksempatan utk tegur org scara sindiran..dh prangai aku tu…maka pkat x puas hati la pula insan2 yg trkena tu yg close minded…yg trkena tp open minded x brapa kisah pun…huhh…itulah manusia namanya!

Utk pgetahuan smua, mcm yg aku dh sebut sblum ni, aku ni agak rapat la dgn cikgu2..x smua cikgu la. Selalu brborak n sembang2 dgn cikgu2..so mmg aku faham n dpt selami hati nurani sorg guru..cewahhh…ayat brbunga2 pula! Haha…. Tp aku juga x trlepas kna marah, tegur dgn dorg…mmg byk kali juga! Tp aku cuba think positively…dorg nk aku jd org matang n lebih baik..tu yg marah n tegur apa smua tu…itulah azimat drpd insan mulia bernama guru!

Ada lagi yg penting yg brkaitan juga dgn kisah dsebalik konflik mmuncak skrg ni, tp x apa la..x prlu crita rasanya…aku akan cerita scara rgkas dlm bahagian akhir nanti.

Haa..ada yg rasa nak lagi details psl bberapa events ni? (Refer: Carta Top 30 Memoriku Di SMKAA- Bahagian 1 Bahagian 2 Bahagian 3)

That’s all for the events occurred in 2009 that are memorable. Don’t believe them? It’s up to u! I want merely want to tell the history of the conflict currently happened that has not ended for 3 years! What happened in 2010? This is the most important part as I will reveal the reality happened in 2010 that’s mean, since January until nowadays. So, just wait for the final part – will be published in a short while eaa. Hehe..

To be continued…..

One Response to “Cerpen “Itulah Manusia Namanya”- Bahagian 2”

  1. salam kenal…

    blognya keren , artikelnya juga keren keren dan mantao mantao,,

    thanks, di tugggu kunjjungan baliknya

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: