Perihal Study Hard & Study Smart – Bahagian 2

https://i1.wp.com/2.bp.blogspot.com/_EtOxnEb9HMs/S8dnfKJQILI/AAAAAAAAAI4/n9BEll0flvw/s1600/study+hard.jpg

Ahaaa…kembali kita dlm membicarakan soal study hard & study smart. Mcm mana students study? Selalunya ada dua jenis. Sama ada study hard x pun study smart la kan. Anda mcm mana ye? Bukan dua2? Or gabungan dua2? Jawab la sendiri ye…

Mcm mana students yg study hard ni? Masalah yg dihadapi oleh students ni ialah planning & strategy dlm nak study. Yg bagusnya diorang rajin nak study… mmg harus dipuji. Tapi itulah… kalau study banyak mana pun tapi salah cara or x kena gaya, so x member impak yg terbaik. Maka, study tu pun boleh dikatakan sia2 je… or paling x kata hanya beri sikit faedah.

Diorang ni study secara pasif sebenarnya. Mcm mana tu? Diorang buka buku, lepas tu baca..lepas baca dan baca, diorang buat latihan. Lepas tu semak jawapan & lepas tu check balik bagi soalan yg salah. Dlm soal buat nota pula, diorang buka buku nota & buku teks/rujukan dsb, then diorang buat la nota ikut style diorang. Lebih kurang begitu la cara study diorang. Apabila nak exam, maka pening kepala la diorang sebab banyak benda nak dibaca. Nota yg dibuat pun kadang2 sekadar ‘hiasan’ utk dihantar kepada cikgu, bkn utk dibaca dikala nak exams.

Dalam soal study smart pula, ada perkara menarik tntang students yg amalkan cara study mcm ni…bagi yg x tahu la. Apa dia? 4 fokus utama dlm strategy & planning study diorang adalah seperti berikut:
1.    Study sebelum kelas – baca seimbas lalu apa yg nk dipelajari hari itu selain apa yg dh dipelajari dlm kelas sebelum ni.
2.    Study semasa kelas – Duduk dibahagian hadapan utk mudah beri perhatian, ambil peluang Tanya cikgu/pensyarah bila x faham or ada kemusykilan & buat nota
3.    Study selepas kelas – baca seimbas lalu apa yg dh dipelajari, bandingkan nota anda & kwn2 anda jika ada nota tercicir, ringkaskan nota2 yg dicatat dlm bentuk peta minda, kad nota soalan dsb
4.    Study utk ulangkaji – buat peta konsep, hasilkan soalan brkaitana apa yg nak dipelajari, baca secara aktif bkn pasif, buat nota ringkas dgn kreatif bkn hanya baca saja selain latih buat soalan, contoh soalan exam & latih tubi.

https://i1.wp.com/studysmartnothard.com/images/top.jpg

Jika kita lihat dlm perkara di atas, ada dua perkara asas yg paling penting iaitu memberi perhatian sepenuhnya semasa di dalam kelas & membuat nota yg ringkas tetapi padat.

Masalah ramai pelajar ialah diorang ni bukan apa…tapi semasa dlm kelas, diorang x beri perhatian sepenuhnya. Asyik berkhayal or berfikir tentang benda lain. Pakar motivasi ada mengatakan, 50% kejayaan dalam akademik bergantung kpd tumpuan dlm kelas. So dgn tu mmg jelas la betapa pentingnya beri tumpuan dlm kelas.

Masalah pelajar yg kedua ialah berkenaan nota. Ramai pelajar yg buat nota…namun, diorang bukannya buat nota utk dirujuk pada masa depan. Hanya sekadar utk dihantar kpd cikgu je. Maka, hasil nota yg dibuat pun hanya sambil lewa & x berkualiti. Sedangkan nota sgt penting sbb ia akan kurangkan beban kita dlm nk ulangkaji plajaran pada masa depan.
Maka aka nada yg bertanya, mcm mana nak buat nota yg ringkas & padat tu? Padahal susah sgt la nak ringkaskan sbb rasa semua penting je. Ok. Begini…. Pertama, kita harus buat nota pemahaman dulu. Maksudnya nota yg agk panjang la. Nota ni diperoleh drpd dlm kelas, nota yg buat sendiri yg dipetik drpd buku teks/rujukan dsb. Tetapi…..sebenarnya kita harus baca seimbas lalu terlebih dahulu bagi tajuk yg kita nak buat nota tu. Bukan terus buat nota. Itu kesilapan kita. Tujuan baca seimbas lalu tu utk bagi kita gambaran awal tntang tajuk yg kita nak buat nota tu. So bila kita tgh buat nota nanti, x la kita jadi mcm mesin Photostat yg main copy je apa pun x tahu. Kita buat nota disamping ada sedikit enjoy tu kan. Hehe…

Drpd nota pemahaman yg dh dibuat tadi, maka kita buat nota ringkas tapi padat. Ia boleh dibuat dgn guna cara peta minda, kad soalan & jwpn dsb. Ikut kreativiti la..juga ikut kesusaian topik. Kenapa perlu nota ringkas & padat ni? Haaa…ni lagi 1 hal. Masalah sesetengah students ni…diorang nak pulun study bila exams dah dekat. Maka x hairan la dgr alasan diorang kata x sempat nak study la sbb banyak sgt dsb. Padahal, kita sebenarnya kena study secara berterusan. Dgn nota ringkas ni, ia akan mmudahkan kita nak study. X rasa tension kan nak baca nota yg ringkas? Bila kita selalu ulangkaji dgn baca nota ringkas ni, insyaALLAH ia akan lekat dlm minda kita. Sbb pakar motivasi kata, kita akan lupa 80% apa yg kita baca dlm 24 jam. So apa maknanya? Kita kena ulang..ulang & ulang baca la kan.

Mcm surah Al-fatihah. Kenapa kita boleh hafaz? Sbb kita ulang baca surah tu sekurang2nya 17 kali sehari. X ke banyak tu? Of course la kita boleh hafaz. Begitu juga bab pelajaran ni. Ok, faham? Selain itu, dah kita pakat ingat mcm2 lepas baca nota, x lengkap la kalau x buat latihan melalui latih tubi, contoh2 soalan, past years exams questions dsb. Itu dapat mantapkan lagi kefahaman & penguasaan kita dlm sesuatu subjek. Ingat, BELAJAR BUKAN UNTUK EXAMS! IKHLASKAN DIRI BELAJAR KERANA ALLAH!

Sedikit lagi utk diperkatakan. Suasana tempat kita nak study tu mestilah kondusif. Jgn pakai study je tempat yg x selesa. Lagi bagus sebenarnya study group ni. Kita boleh buat quiz sesama sahabat. Bincang kemusykilan bersama2. Selain itu, duration of study pun penting. Mmg x patut kalau kita study 3 jam straight tanpa rehat. Kalau boleh, dalam sejam tu kena la rest 10 minit lebih kurang supaya kita boleh segar balik. X la terbuang macam tu je study 3 jam. 1 jam pertama ok la…sejam kedua makin hilang tumpuan, sejam terakhir study mcm x study je.
https://i0.wp.com/3.bp.blogspot.com/_Hj-Q7DWQ2zA/TKkyfKTPdvI/AAAAAAAAAp8/CK5U24FgL6c/s400/Good_Luck.jpg

Begitulah secara ringkasnya berkisar study hard & study smart. Saya x nak sebut secara details tentang kedua2nya. Anda boleh rujuk sendiri jika ingin tahu lebih details dlm buku2 motivasi yg banyak di pasaran. Apa yang saya sampaikan ni cuma gambaran & konsep study hard dan study smart ni. Apapun, diharapkan artikel ni dapat bantu anda yg baca utk lebih menguasai ilmu seterusnya anda dapat menyumbang dlm memartabatkan Agama Islam di muka bumi ini, InsyaALLAH. Akhir kata, selamat maju jaya…bittaufiq wannajah ‘alaikum jami’an…best of luck!! =)

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: