Cerpen "Pilihan" – Bahagian 2

Setelah Aiman memberitahu hal yang sebenar kepada Asyraaf, mereka terus bergerak pulang ke asrama. Dalam perjalanan, mereka merasakan sesuatu yang aneh.

"Aku rasa macam ada kereta ekori kita lah", kata Aiman.
"Ye ke? Hmm.. Nampak macam betul", balas Asyraaf.

Sejurus selepas itu, dua buah kereta menghimpit dan menyuruh mereka berhenti.

"Allah.. Dia memang tepati kata", kata Aiman.
"Hah.. Ni diorang yg kau cakap tu ke?", tanya Asyraaf.
"Yup", jawab Aiman.
"La tahzan.. Innallah ma’ana, Aiman", kata Asyraaf.

Seorang lelaki berpakaian kot dan beberapa orang kelihatan seperti ‘pengikut’nya datang mendekati mereka berdua.

"You have made your decision, aren’t you?", kata Mr Chong.
"Hmm.. I don’t know what to say", jawab Aiman.
"Boleh saya tahu apa masalah tuan sebenarnya?", tanya Asyraaf.
"Oh sahabat baik kamu ni ngak cerita sama kamu kah?", soal balas Mr Chong.
"Boleh tak kita selesaikan dengan cara baik?", tanya Aiman pula.
"I kan dah bagi u choice dan u dah pilih. Whether u both stop kerja sebar islam kamu tu or die", jawab Mr Chong.
"Oh jadi itu lah masalahnya", kata Asyraaf.

Sejurus selepas itu, Mr Chong keluarkan pistol dari begnya. Riak wajah Aiman dan Asyraaf berubah melihat tindakannya itu.

"Allah..lindungi kami ya Allah. Tiada daya.. Tiada upaya.. Tiada kekuatan.. Melainkan dengan izinMu", monolog Aiman dan Asyraaf dalam jantung hati mereka.
"So, who’s going to sacrifice?", tanya Mr Chong.
"Me", jawab Aiman.
"Ha.. Apa maksud ni?", tanya Asyraaf.
"Well Asyraaf.. I masih ada sense of humanity. I nak eliminate one of u, not both", jawab Mr Chong.
"No no.. Kau jangan apa2 kan Aiman. Aku takkan biarkan", kata Asyraaf.
"Asyraaf, kau boleh balik. Tinggalkan aku je kat sini. I will settle it", kata Aiman.
"No no.. Aku takkan balik melainkan sekali dengan kau", balas Asyraaf.
"Kalau kau sayangkan aku sebagai sahabat atas tali Allah, tolong dengar cakap aku kali ni", kata Aiman.
"Kalau kau betul anggap aku best friend kau, biar kita lalui bersama", balas Asyraaf.
"Kau jauh lebih baik dan hebat daripada aku. Kalau aku mati, takde effect apa sangat pun. Kau penggerak utama untuk perubahan", luah Aiman.
"Kau dah lupa apa kita cakap dulu?!", kata Asyraaf dengan nada yang agak tinggi.

..Bersambung dalam bahagian 3(Akhir)..

Posted from WordPress for BlackBerry.

One Response to “Cerpen "Pilihan" – Bahagian 2”

  1. fablosasa Says:

    Tak sabar nak tunggu sambungannya

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: