Cerpen “Tarbiyyah Running Man” – Bahagian 4

imagesIzham agak terkejut dengan apa yang diperkatakan oleh Faiz yang menyifatkan tindakan Akmal yang bersikap dingin dengan Adzam sebagai “suspicious”.

Izham: Apasal kau cakap lagu tu?
Faiz: Hahaaa..saje je. Takde makna tersurat mahupun tersirat.
Izham: Ciss..ingatkan apa tadi. Kita kena do something la. Takkan nak biar diorang berdua macam tu.
Faiz: Patut tak kita beritahu abg Firdaus?
Izham: Of course lah kena. Dia kan naqib kita. Mungkin perlukan dia untuk solve benda ni.
Faiz: Okay2. Nanti kita ajak abg Firdaus discuss sekali okay?Keesokan harinya, Adzam berasa susah hati dek sikap Akmal yang dingin dengannya. Dia bertekad untuk hubungi Akmal bagi dapatkan penjelasan sebenar daripadanya.

Adzam: Kau kenapa sebenarnya, mal? Aku tahu aku bukan sahabat yg baik. Maafkan aku. Aku taknak kita macam ni.
Akmal: Hahaha.. Takde apalah abe zam. Aku takde ada apa masalah pun dengan kau.
Adzam: Ha? Maksud kau?
Akmal: 3 hari lagi kan ulangtahun kelahiran kau..so ni prank peribadi aku untuk kau.
Adzam: Weh serius ke ni?
Akmal: Ye lah. Apa sebab aku nak marah ke terasa dengan kau. Memang tak logik lah. Hoho
Adzam: Haha. Sampai hati buat aku macam ni. Prank aku sampai aku susah hati fikir apa salah aku.
Akmal: Hehe. Sorry abe. Tapi kisah belum tamat tau.
Adzam: Hah! Apa pulak ni?
Akmal: Ingat kan janji kita dulu nak balas prank Izham dengan Faiz.
Adzam: Ingat..maksud kau nak bagi diorang ingat kita memang tak okay?
Akmal: Yeahh..tepat sekali. Kalau ikutkan aku, aku nak kita berlakon bergaduh depan diorang. Tapi risau tak jadi. Hahah.
Adzam: Haha. Tu lah. Tapi kalau jadi. Perghh. Sure diorang terkejut besar.
Akmal: Tak nak lah ambil risiko. Aku susah lah nak marah orang lagi2 kau.
Adzam: Hehe…okay. Eh. Kejap lagi diorang nak buat meeting.
Akmal: Meeting? Meeting apa?
Adzam: Pasal kita ni lah. Izham ajak aku, abang Firdaus, Muaz, Hisham, Faiz.
Akmal: Hahaha. Tak boleh belah.. Cuba bayangkan apa jadi dalam meeting tu.

Bersambung….

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: