Cerpen “Tarbiyyah Running Man”– Bahagian 5

images

Akmal telah mendedahkan perkara sebenar kepada Adzam yang jelas sekali membuatkannya terkejut, kerana menyangka dia ada berbuat salah kepada Akmal. Rupa-rupanya, ia cuma ‘prank’ sempena menjelang hari ulangtahun kelahirannya yang ke-21 tiga hari lagi.

Seperti yang dijanjikan, meeting yang diatur oleh Izham bagi menyelesaikan ‘konflik’ antara Akmal dan Adzam diadakan di bilik Adzam. Ia turut disertai oleh roommates Adzam iaitu Farid dan Zaki, selain Adzam, Faiz, Hisham, Muaz dan Firdaus.

Okay. Terima kasih semua sebab join meeting malam ni”, kata Izham.
Ohoi tak payah formal2 sangat lah”, balas Faiz.
Ijam ni biase le. Takde keje. nak main2 la tuuu”, kata Muaz.
Okay2. Sambung2. Straight to the point ijam”, sampuk Hisham.
Boleh tak kita cepatkan sikit bincang, sebab ana ada PBL kejap lagi”, tanya Firdaus.
Haa..boleh2. No problem. Silakan Adzam berucap”, jawab Izham.
Nak cakap apaa doe?”, tanya Adzam pula.
Ish kau nih. jangan la main2. kitorang serius nih”, jawab Izham.
Cakap je apa2 yang tersimpan tu abe zam”, kata Farid.
Betul tuh. Kami sokong mu sentiaso”, tambah Zaki.

Ketika meeting baru saja bermula, Adzam terima panggilan daripada Sumaiyyah.

Awak free tak sekarang?”, tanya Sumaiyyah.
Err..tak berapa free. kenapa?”, tanya Adzam.
Dengar kata awak dengan Akmal ada problem. Betul ke?”, tanya Sumaiyyah.
Eh.. mana tahu ni?”, tanya Adzam yang agak terkejut.
Ade la. Kita kan tugas sekali dalam HC. Apa cer sebenarnya ni? Susah la kalau ada konflik, macam mana nak kerja”, jelas Sumaiyyah.
Takde apa pun. Salah faham sikit je. Don’t worry okay. Takpe lah. Saya ada meeting ni”, kata Adzam.
Oh..ye ke? Sorry ganggu. Ada apa2 beritahu lah ye”, kata Sumaiyyah.
”Alright”, kata Adzam.

Selepas Adzam menamatkan perbualan dengan Sumaiyyah, kelihatan semua orang merenung tepat ke matanya.

Ai apasal tengok aku lain macam nih”, tanya Adzam.
Okay then.. salah faham ye. beritahu la kitorang apa yang salah faham nye?, tanya Izham.
Apa benda pulak ni?”, tanya Adzam kehairanan.
Tadi kan kau cakap dengan siapa entah dalam phone kata kau dengan Akmal salah faham je”, kata Faiz.
Dalam persahabatan kan, tak sah kalau takde konflik. Dalam usaha mengenali satu sama lain”, Adzam berbicara.
“Amboihh ayat”, kata Firdaus.
So..what to do to end this conflict?”, tanya Hisham.

Kehambaran meeting terserlah, sehinggalah apabila Farid mencelah.

Sorry nyampuk..tapi aku rasa Akmal bukan apa. Dia kan rasa rapat dengan Adzam, but then tetiba zam macam ignore him, so mungkin dia terkesan dengan tindakan zam tu. Maybe dia nafikan, tapi jauh di lubuk jantung hati dia, dia tak dapat terima tu”, kata Farid.
Perghh style lah farid. sambung lah lagi”, kata Muaz.
Sambung..sambung. Farid kan style macam Akmal sikit. Jenis analytical thinking..analyze gitu”, tambah Zaki.
Cuma aku tak berapa nak faham apa significant tindakan mal buat gitu. Nak pakai teori apa pun takde lah rasanye. Haha”, kata Farid.

Bersambung….

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: