Kenapa “Tarbiyyah Running Man”?

Teringin nak bangkitkan pasal ni atas maklum balas, kritikan dan kekeliruan sebahagian orang tentang cerpen 8 bahagian ini.Latar belakang cerpen berkenaan menceritakan tentang persahabatan 6 orang sahabat yang mengikut sistem tarbiyyah bawah jamaah IKRAM, bersama seorang murobbi usrah mereka. Bilangan mereka tujuh adalah sama dengan bilangan ahli Running Man.

Kita diseru berlumba-lumba dalam melakukan kebaikan dan amal soleh sesuai ke arah menjadi orang soleh dan muslih. Maka, istilah running man sesuai digunakan bagi menerangkan perkara ini.

Antara perkara utama yang menjadi jalan cerita cerpen ini ialah “prank” yang mereka lakukan yang ada sedikit sebanyak ada persamaan dengan sifat ahli dalam Running Man iaitu “betrayal” dengan slogan popular “don’t trust anybody”.

Nama “Tarbiyyah Running Man” mungkin secara literal difahami dengan makna ‘ibrah atau mesej yang dapat daripada variety show berkenaan, tetapi secara maknawi ia merangkumi perkara2 yang dah disebut di atas.

Terima kasih kepada yang membaca dan mengkritik cerpen ini. Mungkin agak terlalu gopoh dengan mengatakan “haram percampuran haq dan batil” dsb. Moga Allah redha.

Posted from WordPress for BlackBerry.

Advertisements

No comment?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: