Ibrah Ringkas Kisah Pemilik Dua Kebun

imageBeberapa hari lepas ditimpa musibah yang tak disangka-sangka, membuatkan diri baru terasa dengan ainul yaqiin dengan ibrah kisah pemilik dua kebun dalam surah al kahf, yang seringkali kita baca setiap hari Jumaat.

Surah yang mana mempunyai mesej dan peringatan yang penting bagi umat akhir zaman sebagai bekal senjata bagi menghadapi fitnah dan dugaan yang tak pernah padam dalam hidup kita dewasa ini.

Seseorang yang kembali beriman dengan Allah ‘Azza Wa Jalla setelah ditimpa musibah dalam hidupnya ketika berada dalam lembah kekufuran, tidaklah bermakna dia takkan diuji selepas dia beriman.

image

Hal ini kerana dugaan datang menerpa hidup insan dengan pelbagai makna dan bentuk, sama ada sebagai balasan atas dosa atau ganjaran atas kesabaran.

Oleh sebab itu, musibah yang hadir saban hari membetulkan cara pemikiran dan sudut pandang kita terhadap hakikat kehidupan dan ujian, serta betapa pentingnya kita meletakkan sepenuh kebergantungan kita hanya pada Allah Ta’ala.

Bersangka baik dengan Allah dan melihat kehidupan dari kaca mata akhirat menjadikan jiwa lebih tenang dan bahagia. Moga Allah sentiasa ampuni dan rahmati kita. Amiin ya rabbal ‘alamiin.

Advertisements

No comment?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: