Critical Academic Conversation: “Pluralism is Purifying?”

PluralismLogo

Semalam, Dr Asri share artikel lama beliau bertajuk "Bolehkah Bukan Muslim Selamat Dari Neraka?(link: http://drmaza.com/home/?p=1661)” dan mendapat banyak respon daripada pelbagai lapis masyarakat.

Hari ini, terdapat satu artikel balas daripada laman web Arus Baru bertajuk “Pemahaman Apologetik – Benih Pluralisme Agama(link: http://arusbaru.my/2014/04/21/pemahaman-apologetik-benih-pluralisme-agama/)”.

Antara yang dikupas dalam artikel balas ini ialah makna Muslim, serta perbezaan Muslim dan Kafir. Hmm. Adakah ini bermakna non Muslim = kafir?

Allah ‘Azza Wa Jalla lebih mengetahui isi jantung hati manusia. Sama ada mesej Islam yang benar sampai kepada seseorang itu, kemudian ditolak. Atau, sekurang-kurangnya adakah dia pedulikan/abaikan fitrah yang ada pada seseorang manusia ingin mencari Tuhan dan kebenaran, dan sejauh mana usaha yang dilakukan atas fitrah yang ada itu.

Di Akhirat kelak, Dia yang Maha Mengetahui dan ‘adil terhadap hamba-hambaNya, akan memasukkan orang yang menolak ajaran Islam ke dalam neraka.

Walau panjang mana kita bahaskan isu ini, tugas menyampaikan mesej Islam melalui dakwah kepada non Muslims mesti terus dibuat secara percakapan dan lebih penting dengan perbuatan seharian kita, selain Islah sesama Muslims.

Dakwah dan islah seiring berjalan dan sama penting. Ia tugas dan tanggungjawab yang dipikul oleh semua umat Islam, tiada yang terkecuali, untuk menunjukkan Islam sebuah agama yang penuh kasih sayang dan rahmat untuk semua makhluk, bukan agama yang susah dan penuh kebencian.

Poster (1)

Pada mereka yang tinggal di sekitar Kuantan, jemput hadir diskusi ilmiah bertajuk "Pluralism is purifyng?" pada hari Jumaat ini di Dewan Utama, Pejabat Pengarah Kampus, UIAM Kuantan, jam 8.00 malam.

Bersama pembentang, Xifu Naser(Pensyarah UIAM) dan interrogator Ustaz Abu Hafiz Salleh Hudin(Pendakwah bebas dan pendebat) dan Bro Mohamad Kamal(Presiden Kelab Debat Bahasa Inggeris UIAM)

1781008_720225064695145_646851996479572398_o

Advertisements

No comment?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: