Cerpen “Aku dan Bukan Aku”– Bahagian 4

Akmal agak terkejut tatkala mendapat tahu tentang punca sebenar yanh mengheretnya kepada masalah yang berpanjangan itu, namun membuatkan dirinya menjadi dilema dalam menyelesaikan punca masalah itu.

Akmal, Akmal!”, sergah madam Raihana sambil melambai tangan depan muka Akmal.
Oh. Ye ye. Sorry madam”, balas Akmal sambil tersengih.
Kamu ni dah kenapa? Mengelamun tak tentu pasal tetiba”, tanya madam.
Bukan apa, teringat kenangan setahun yang lalu bila madam tanya tadi pasal ada kaitan ke dengan masalah lepas”, jawab Akmal.
Oh yeke. Okay takpe. Kamu betul2 yakin yang kamu memang tak minat maths la ni?”, tanya madam lagi.
Tak minat nak mendalami maths, madam. Tu lebih tepat”, jawab Akmal sambil tersenyum.
Anything else yang support your stand sekarang?”, tanya madam.
Biasanya kan kat sekolah, orang akan kaitkan subjek yang kita skor dengan bidang yang akan kita ceburi kat universiti kan? Contoh kalau asyik skor A biology, orang akan cakap sesuai ambil medik, kalau physics pulak engineering. Saya skor matematik, tapi no other field yang saya nampak really related to maths, melainkan yang ada bidang maths tu sendiri lah. Lagipun yang buatkan saya suka maths sebab saya memang jenis suka fikir, dan problem solving yang perlukan banyak brainstorm dan kreatif, so ni buat saya rasa maths sesuai dengan jiwa saya dulu, tanpa fikir panjang dan serius. Huhu”, jelas Akmal dengan bersemangat.
Hmm menarik explanation kamu tu”, respon madam sambil tersenyum dan angguk, tanda positif dan optimis dengan Akmal.

Bilik kaunseling berkenaan semakin sejuk kerana pendingin hawa ada masalah, tak boleh ubah suhu dan kelajuan angin yang keluar, membuatkan Akmal mula menggigil tapi dia cuba untuk menyembunyikan rasa itu. Hah. Takde kerja. Bagitau ja laaa kan.

Madam, saya nak jawab personality and career test okay tak? Dulu saya skeptik masa kat sekolah, rasa tak perlu pun jawab. Sekarang ni rasa tu antara benda yang penting dalam mencari diri dan minat yang paling dominan, lagi2 ada madam yang boleh explain result dia”, tanya Akmal.
Of course boleh. Kejap ya madam g ambilkan kertas test tu”, balas madam.

Akmal pun jawab soalan ujian berkenaan dengan penuh rasa hidup bertuhan dan beriblis, sambil memohon pertolongan Allah agar dia jujur dalam menjawabnya, yang akan memberikan keputusan dengan ketepatan yang lebih tinggi mudah-mudahan.

Bersambung…

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: