Cerpen “Aku dan Bukan Aku 2” – Bahagian 1

Akmal, 24.5. Congratulations“, kata Dr Ammar Azfar.

Akmal tersenyum keseorangan, bersandar di tiang al-Banna, Masjid UIAM Gombak, seusai solat Asar. Dia disapa oleh Abang Halim, membuatkannya sedikit terkejut.

Amboi, enta fikir apa tu sampai senyum sorang-sorang ni, akhi?”, tanya Abang Halim.
Ada la akhi. Hehe“, jawab Akmal.
By the way, tahniah akhi untuk markah intro to psychology. Mantap enta“, balas Abang Halim.
Alhamdulillah, ni semua nikmat daripada Allah, akhi. Huhu. Ana biasa-biasa je. Eh macam na boleh tau?“, kata Akmal sambil tersenyum lebar.
Ala.. Dari Facebook enta la. Hehe. InsyaAllah, ana yakin enta boleh pergi jauh ni kalau kekalkan momentum dan niat yang benar dan jelas“, kata Abang Halim.

Ketika itu, talefon bimbit Akmal berbunyi. Ada notification daripada Facebook, ada kawannya komen di post berkenaan keputusan mid term exams. Post berkenaan berbunyi:

Alhamdulillah.

Thanks for the du’a, my buddies! Huhu.

I think it is a good beginning for my journey in the field of psychology, towards being a social and criminal psychologist, insyaAllah.

There will be quiz a.k.a mid term exams 2 (because it carries another 30%) next week insyaAllah. There will be mid term exams for intro to sociology and intro political science the same day and a day before it. Gulp!

Tonight at 8.. intro to history & civilization. Another gulp! Hehe

Please do pray for me, guys!

Enta tau tak awat ana post result ana tu kat Facebook? Seingat ana, ana tak pernah lagi post kot result ana macam tu kat Facebook“, tanya Akmal.
Entah.. ana pun tak pasti. Ana pun tak pernah buat macam tu. Hehe. Awat akhi?“, tanya Abang Halim kembali.
Sebab ada la segelintir orang yang tak yakin dengan ana untuk masuk dalam bidang psikologi ni. Depa agak tegas dan tak setuju ana lari dari maths ke psikologi. Kata, ana patut stay dengan maths“, jawab Akmal.
Oh, sapa depa tu, akhi? Ikhwah ke?”, tanya Abang Halim dengan nada sikit terkejut dan curious.

Bersambung….

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: