Cerpen “Aku dan bukan Aku 2” – Bahagian 3

Alhamdulillah. Thanks a zillion for your du’a, guys!

Should I change my major to political science? Hahaha.

No! I am majoring in psychology, insyaAllah specializing in criminal psychology, minoring in law

Begitulah bunyinya status Facebook di profile Akmal, selepas dia menerima keputusan peperiksaan pertengahan semester bagi subjek Introduction to political science dengan markah 22/25.

Ketika Akmal sedang memakai kasut seusai solat zohor di surau Kulliyyah of Architecture and Environmental Design (KAED), seorang akh datang menegurnya.

Assalamualaikum, akhi qowiy“, kata Najib.
Waalaikumussalam. Amboi, anta ni depan2 pun nak cakap gitu aih“, jawab Akmal.
Hahaha. Sorry akhi. Terlepas cakap“, kata Najib.
Huhu, takpe akhi. Ada kelas ke pukul 2?“, tanya Akmal.
Takde, ada kawan ajak teman pergi Ampang ni“, jawab Najib.
Oh, Ampang? Ada apa?“, tanya Akmal lagi.
Apa entah dia cakap tadi, ana pun tak sure urusan apa. Haha. Dengar kata enta nak tukar major?“, tanya Najib pula.
Haha, tukar major? Bila masa ana cakap ana nak tukar major ni aihh. InsyaAllah hidup dan mati setia dengan psikologi insyaAlah“, jawab Akmal.
Ada ikhwah cakap, sebab enta skor mid term intro to poli. So tak betul la ni ek?“, tanya Najib lagi sekali untuk kepastian.
Haha, ni mesti pasal ana gurau kat FB ni. Tu la enta takde FB. Pastu percaya je cakap orang bujur2. Hehe. Ana tanya je perlu ke tukaq major ke political science. Tak cakap pun ana teringin nak tukaq“,  kata Akmal untuk menjelaskan maksud sebenar status Facebooknya.
Oh, hahaha. okay. Tapi enta nampak sesuai apa ambil political science. Haha. Serius2“, kata Najib.
Ana memang suka dan minat dengan bidang tu, tapi untuk  belajaq secara formal as major, insyaAllah firm, nak psikologi. bukan setakat tu, dah firm nak specialize dalam criminal psychology, dan plan nak ambik minor law insyaAllah“, kata Akmal.
Fuhh.. mantap ahh akhii. Baru first year, tapi dah nampak jelas hala tuju. Salute2“, balas Najib dengan tunjukkan thumbs up.

Ketika Najib dan Akmal sedang asyik bersembang di luar surau KAED itu, tetiba datang seorang lelaki menghampiri mereka.

Seronok sembang sakan ye Akmal. Hebat2. Dengaq kata semalam roommate ko semua sembang pasal ko

Siapa pulak mamat ni? Lain macam je ayat dia. Itulah yang bermain dalam fikiran Akmal, juga Najib.

Bersambung….

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: