Archive for the Coretan Kehidupan Category

Kenapa aku pilih Psikologi, bukan Matematik?

Posted in Coretan Kehidupan on 25 February 2018 by Ahmad Kamil

Image result for psychology

[BONUS: Kalau malas baca, boleh dengaq sini: https://drive.google.com/file/d/1mVL6QuRanh9NgL8am7xOg__YPO3Kzhyd/view?usp=drivesdk%5D

Aha.. Lama betul aku tak post apa-apa kat blog ni. Kan? Nak kata tak ada idea, memang ada kot. Aku ni memang jenis banyak fikir. Tapi entahlah.. mungkin motivation tak cukup kuat nak duduk dan taip agaknya.

Haaa.. Samalah juga kan dalam hidup seharian kita. Kadang-kadang kita tak buat kebaikan atau berbakti kepada orang lain bukan sebab kita pentingkan diri sendiri or terlalu busy dengan macam2 hal, tapi sebab kurangnya motivasi nak buat.

Begitulah juga dalam urusan akademik. Ramai je kan kata “nak study la hari Ahad ni”, “jom study sekali”, tapi akhirnya tak jadi pun. Kan? Banyak faktor yang mendorong kepada tak berlakunya apa yang kita harapkan tu.

Continue reading

Advertisements

“Aku rasa nak jadi ahli politik la!”

Posted in Coretan Kehidupan on 29 May 2016 by Ahmad Kamil

Menarik dak tajuk? haha.

Tak? K sentap rasa. Huhu.

Hmm.. tajuk ni gimik je sebenarnya.

Okay.. Lama sebenarnya tak update blog, hampir sebulan dah.

Ahaaa…

Nak share beberapa quote, mafhum kenalan aku (ahli keluarga, saudara mara atau kawan2):

Belajaq elok2, jangan nanti tukaq course lagi pulak naa. Dah 6 tahun nuu kat UIA. Tak malu ka kat junior2

Betul ke nak ambil psikologi ni? susah woi, paling susah among major social/human sciences

Aku rasa hang kena ambil political science la instead of psychology, nampak ada gaya boleh jadi politician

Biaq betoi psychology? Bukan hang pakar maths ka? Serius la doh ambik psikologi

Meh aku nak respon secara terbuka dan umum pasal bidang ni.

Selama ni memang aku sentiasa kritikal pasal bidang yang aku ambil ni.

Serius… memang banyak kali terfikir nak tukar ke sains politik dan jadi aktivis politik.

Yelah.. Tengok politicians kat Malaysia ni majoriti macam tak boleh nak harap. kan? haha.

Tapi.. Tapi.. Tapi…

Semakin lama aku berfikir dan berdebat dengan diri sendiri, semakin kuat pendirian aku untuk setia dengan kebenaran.. Eh.. silap.. setia dengan psikologi.

image

Carry marks intro to political science vs psychology

Sebab tu aku dah impian yang agak jelas (yeke jelas?)

InsyaAllah, aku nak jadi ahli psikologi jenayah, dengan harapan dapat menyumbang kepada masyarakat dari aspek dakwah & tarbiah (umum sangat kan? hehe)

Dan.. antara inisiatif awal ke arah tu adalah aku akan ambil minor in laws insyaAllah, bermula next sem (dengan subjek Malaysian Legal System).

Eh.. apa kaitan criminal psychology dengan laws?

Lu fikir la sendiri, gua dah malas nak taip dah ni. Haha. (Sorry kalau bunyi kuajaq)

Terima kasih la sebab sudi baca (sedih taip takde orang baca, haha).

Moga Allah sentiasa ampuni dosa kita, dan rahmati hidup kita di dunia yang sementara ni. amiin.

[Video] A Short Story of a cigarette smoker

Posted in Coretan Kehidupan on 11 May 2016 by Ahmad Kamil

Assalamualaikum. Hi!

How are you? Hopefully we are always in the blessings of Allah.

This video is on a short story of a cigarette smoker, played during presentation of my team entitled "Cigarette Smoking" during "SOCA 1010 – Introduction to Sociology" class, last Monday.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftheordinaryguy92%2Fvideos%2Fvb.100003098818693%2F983511725095445%2F%3Ftype%3D3&show_text=0&width=560

Narrator:
Raja Ahmad Kamil Bin Raja Sulaiman

Background music:
Frozen Epica, OST Remember: War of Son (SBS Korea, 2015-16)

Background video:
1. HS Building, IRKHS, IIUM Gombak
2. Final episode of Remember: War of Son (SBS Korea, 2015-16)
_______________________________________________
Watch on Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=12DJXH6kk7w

Watch/download through Google Drive: https://drive.google.com/open?id=0B4wCGDjj08UzS2N0YS05bjZHbms

English subtitle: https://drive.google.com/open?id=0B4wCGDjj08UzQ29ETDNIUXNqNUU

Street dakwah & tarbiah 2016

Posted in Coretan Kehidupan on 1 May 2016 by Ahmad Kamil

Alhamdulillah.

23 IIUM students from section 12 Study circle 1 & section 22 Study circle 2, have successfully conducted Street Dakwah & Tarbiah, under supervision of Centre for Credited leadership and Virtue(CLAV) IIUM, at KLCC and Bukit Bintang.

Its objectives are as follow:
1. To expose students about their social roles in terms da‘wah and tarbiyah, by observing social problems in our society
2. To approach non-Muslims by doing da‘wah bil-ḥāl.
3. To train students on team work and its importance, besides one-to-one da‘wah experience
4. To enhance student’s interpersonal and intrapersonal communication skills

Its outcomes:
1. Enhance brotherhood spirits among students
2. Reflect the identity of being IIUM students as ‘abid and khalifah and play social roles
3. Adapt with the diversity of society in Malaysia

Attached below is my Facebook’s photo album, for you to imagine yourself joining this programme:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.977428589037092%26type%3D3&width=500

Tarbiah as a trust from Allah

Posted in Coretan Kehidupan on 30 April 2016 by Ahmad Kamil

As teachers, we have big responsibilities for each student that we teach in schools.

But.. is it only applicable to those who are teachers?

No!

It is actually(?) same goes to each person who is willingly joining our usrah/halaqah as our mutarobbi.

Even tough it is the one in the name of study circle, we as murobbi/naqib/facilitator, should realize that it is an amaanah from Allah to educate and facilitate students in our section(s) to become better persons, in view of realizing our purpose of life to become ‘abid and khalifah.

Memorable photo during Street Dakwah & Tarbiah @ 24 April 2016 combining 2 sections form study circle 1 & 2

It is tough.

Yes!
I feel it!
I admit it!

Have we forgotten that we have Allah who are have power on everything?

Hence, it is to Allah the one and only, the ultimate source of wills that we pray for.

There is neither might nor power except with Allah.

May Allah always forgive and help us, amen.

Raja Ahmad Kamil Bin Raja Sulaiman
Kangar, Perlis
30th April 2016 @ 1.07 am

Tak tahu nak letak tajuk apa

Posted in Coretan Kehidupan on 4 January 2016 by Ahmad Kamil

Haha. Serius tak tahu nak letak tajuk apa. Ada la satu dua nama, tapi tak berkenan nak letak.

Apapun, selamat tahun baru masihi 2016! Semoga diri kita sentiasa dalam rahmat dan keredhaan Allah.

image

Photo di Tune Hotel dua hari lepas

Kebaikan mampu dibuat oleh orang ‘baik’ dan orang ‘jahat’. Namun, menjauhi keburukan hanya dapat dilakukan oleh orang yang jujur.

Nothing good to say? Then, say nothing.

Semoga kita di sisi Allah lebih baik daripada sangkaan dan pandangan manusia. Semoga Allah ampuni keterlanjuran kita dalam kehidupan yang sementara ini. Amin.

Kisah orang yang berusaha untuk masuk UIA

Posted in Coretan Kehidupan on 14 December 2015 by Ahmad Kamil

Aku cuma nak kongsi satu emel, untuk menjadi inspirasi terutama orang yang sangat berkeinginan menjadi mahasiswa/i UIA. Moga bermanfaat.

image

%d bloggers like this: