Archive for the Karya Bersiri Category

Cerpen “Aku dan bukan Aku 2” – Bahagian 3

Posted in Karya Bersiri on 1 May 2016 by Ahmad Kamil

Alhamdulillah. Thanks a zillion for your du’a, guys!

Should I change my major to political science? Hahaha.

No! I am majoring in psychology, insyaAllah specializing in criminal psychology, minoring in law

Begitulah bunyinya status Facebook di profile Akmal, selepas dia menerima keputusan peperiksaan pertengahan semester bagi subjek Introduction to political science dengan markah 22/25.

Continue reading

Advertisements

Cerpen “Aku dan bukan Aku 2” – Bahagian 2

Posted in Karya Bersiri on 8 April 2016 by Ahmad Kamil

Amir, where is Akmal? I have not met him since last two days I guess“, tanya Nasri kepada Amirullah, roommate Akmal.
I’m not sure. What I know he is very busy with so many commitment. Usually, I notice him going out early in the morning around 8 , then returning to room at 12 or 1 am“, jawab Amirullah.
Fuh, seriously, bro? I’m wondering whether it affects his studies or not“, kata Nasri.
I don’t worry about it, Nasri. Do you know he got 24.5 out of 30 for mid term exams of intro to psychology?  He shared it in his Facebook’s private account“, balas Amirullah.
Really? That’s really great! It is hard to find someone who are active in non-academic activities, but also can perform well in academic“, kata Nasri.
I’m quite impressed when he even created Whatsapp group for our room, you know? haha“, ketawa Amirullah.

Continue reading

Cerpen “Aku dan Bukan Aku 2” – Bahagian 1

Posted in Karya Bersiri on 1 April 2016 by Ahmad Kamil

Akmal, 24.5. Congratulations“, kata Dr Ammar Azfar.

Akmal tersenyum keseorangan, bersandar di tiang al-Banna, Masjid UIAM Gombak, seusai solat Asar. Dia disapa oleh Abang Halim, membuatkannya sedikit terkejut.

Amboi, enta fikir apa tu sampai senyum sorang-sorang ni, akhi?”, tanya Abang Halim.
Ada la akhi. Hehe“, jawab Akmal.
By the way, tahniah akhi untuk markah intro to psychology. Mantap enta“, balas Abang Halim.
Alhamdulillah, ni semua nikmat daripada Allah, akhi. Huhu. Ana biasa-biasa je. Eh macam na boleh tau?“, kata Akmal sambil tersenyum lebar.
Ala.. Dari Facebook enta la. Hehe. InsyaAllah, ana yakin enta boleh pergi jauh ni kalau kekalkan momentum dan niat yang benar dan jelas“, kata Abang Halim.

Continue reading

“Why so serious, brother?”

Posted in Karya Bersiri on 18 March 2016 by Ahmad Kamil

Kau apa hal ni, Kamal? Ok ke?“, tanya Fikri.
Okay je. Kenapa kau tanya gitu?“, tanya Kamal pula.
“Bukan apa. Tengok kau nampak lain macam je“, kata Fikri.
Fuh, mantap la kau ni fik. Memang kawan baik aku betul. Huhu“, balas Kamal.

Kamal pun menceritakan tentang perkara yang berlaku, sehingga membuatkan riak wajahnya sedikit sebanyak berubah, dari yang selalu ceria dan senyum, kepada sedikit muram.

Continue reading

Cerpen “Kenangan yang hilang” – Bahagian 1

Posted in Karya Bersiri on 14 December 2015 by Ahmad Kamil

Eh.. Student mana boleh buat announcement dalam masjid. Kena minta izin dengan jawatankuasa dulu“, kata Ustaz Rashid, imam 1 masjid.
Saya yang minta dia buat, ustaz. Dia cuma bagi poster program untuk tampal dekat masjid, dan minta kalau boleh announce masa solat jumaat sekali“, balas Abang Halim, seorang AJK masjid.
Saya tak kisah siapa yang nak announce, ustaz. Saya pun kalau boleh tak nak announce“, jawab Afiq.
Haa.. Memang saya tak bagi pun student announce. Kamu je yang buat kejap lagi, Halim“, respon ustaz.

Tersenyum Afiq melihat gelagat ahli jawatankuasa masjid ni pula, sambil mengeleng-gelengkan kepalanya.

Apasal kau tersenyum ni ha, Afiq? Teringat kat bakal isteri ke..“, sapa Fauzan, kawan sekelasnya.
Haha.. Apa la kau ni. Ke situ pulak. Aku tetiba teringat satu kenangan kat masjid ni. Sebab tu aku senyum. Tu je. Satu lagi, aku mana ada bakal isteri la“, jawab Afiq.
Duduk iktikaf dekat belakang masjid sampai ingat kenangan. Fuhh.. Apa la agaknya kenangan manis tu sampai buat kau tersenyum“, balas Fauzan sambil menjeling-jeling ke arah Afiq.
Ada la..”, kata Afiq.
Eh.. Tak ada bakal isteri? Dulu bukan kata ada?“, tanya Fauzan lagi.
Dulu tu dulu“, jawab ringkas Afiq dengan sinis sambil mengeyit mata.

Paang!
Bunyi talefon bimbit dibaling dan skrinnya retak.

Woi nam. Apasal doh baling handphone pulak ni wei?“, tanya Usamah, rakan sebilik Anam.
Aku tak faham la wei dengan mamat Afiq ni.. Apasal dia tu berlagak sangat hahh. Post status FB bajet bagus la konon. Padahal orang tak tahu perangai sebenar dia“, jawab Anam.
Kau balik phone kau sebab baca status FB dia? Agak-agak la coi nak marah pun“, balas Usamah sambil mengambil talefon bimbit yang retak itu.
Kalau ikutkan hati aku, aku nak baling dia je!“, kata Anam dengan muka geram dan berapi.
Apa maksud kau perangai sebenar dia tu?“, tanya Usamah lagi dengan perasaan ingin tahu.

Bersambung…..

Cersapen: “Menjadi Quran yang berjalan”

Posted in Karya Bersiri on 27 June 2015 by Ahmad Kamil

Selesai peperiksaan Advanced Mathematical Methods yang merupakan subjek terakhir sebelum cuti semester yang panjang bermula, Akmal pulang ke rumahnya dengan perasaan yang bercampur. Dia telah buat keputusan untuk keluar awal walaupun soalan peperiksaan agak mencabar baginya.

Sahabat serumahnya di Taman Polo, Adzam juga menduduki peperiksaan pada pagi penghulu segala hari itu. Setibanya di rumah, dia melihat Akmal terbaring di ruang tamu rumah dengan wajah yang muram.

Continue reading

Cerpen “Aku dan bukan aku”– Bahagian Akhir

Posted in Karya Bersiri on 26 February 2015 by Ahmad Kamil

Setelah melalui proses yang singkat, untuk menerima hakikat bahawa dia dibuang dari UIAM Kuantan, Akmal menjadi kritikal dengan mempersoalkan sama ada Matematik benar-benar bidang yang diminati untuk mendalaminya, ataupun tidak. Bukan tak minat, tapi lebih tepat tak minat nak dalami.

Maka, dia pun beristikharah, memohon petunjuk daripada yang Maha berkuasa dan mengetahui atas segalanya, selain beristisyarah, meminta pendapat keluarga dan sahabat handai di sekeliling yang mengenali kelakuan dan keperibadiannya.

Dan, Akmal juga memuhasabah, cuba mengingati balik, apakah aktiviti yang telah dilakukannya, perkataan yang diucapkan, serta apa yang ditulis selama 3 tahun di UIAM Kuantan.

Continue reading

%d bloggers like this: