CFS IIUM Academic Page

#This page is merely  for students of  Centre For Foundation Studies IIUM.

–  Preparation Exercise( Exercise based on SPM syllabus for those who will take the subject, not exercise for the subject’s exams revision )

1) Preparation Exercise For Mathematics 1(SHE1114)

2) Preparation Exercise For Mathematics 2(SEF1124) [Engineering, Physical Science & ICT students only]

3) Preparation Exercise For Mathematics 2(SHF1124) [Biological Science, Allied Health Science, Nursing, Medicine, Dentistry & Pharmacy]

4) Preparation Exercise For Mathematics 3(SEF1134) [Engineering, Physical Science & ICT students only]  

___________________________________________________________________

Chemistry 2(SHE1325)

1) Course Outline

2) Organic Chemistry Short Note

___________________________________________________________________________

Mathematics 1(SHE1114) Exercise

1) Chapter 1 – Fundamentals ( Fundamental concepts of Algebra, Equations & Inequalities and Complex Number)

2) Chapter 2 – Functions & Their Graphs

3) Chapter 3 – Polynomial & Rational Functions

4) Chapter 4 – Exponential &  Logarithmic Functions

5) Chapter 5- System of Equations

6) Sample of End Semester Examination Question

7) Sample of Mid of Semester Exams Question

8) Mid of semester examination, semester 1, 2012/2013  (NEW!)[Answer to be uploaded on Thursday night(21st March), insyaAllah]

__________________________________________________________________________

Mathematics 2(SEF1124/SHF1124) Exercise

1) Preparation Exercise for Mid of Semester Exams

2) Sample Mid of Semester Exams [Answer]

3) Notes For Chapter 1 & 2(Trigonometric Function & Analytic Trigonometric)

4) Chapter 3 Exercise – Polar Coordinates & Vectors  

5) Preparation Exercise for End of Semester Examinations 

6) SLEU Peer Tutoring Programme End of Semester Exams Sem 3, 2011/2012 [Answer]

7) Mid of Semester Examination semester 1, 2012/2013   (NEW!) [Answer to be uploaded on Thursday night(21st March), insyaAllah]

__________________________________________________________________________

Mathematics 3(SEF1134)

1) Mid of Semester Examination semester 1, 2012/2013  (NEW!)

~ Attention! Please make sure that your computer has been installed with ‘Adobe reader’ software to enable you to view the file. To download it, kindly right click on your mouse and choose ‘save link as’ or ‘save target as'(depends on browser).

50 Responses to “CFS IIUM Academic Page”

  1. syifa'ul qalb Says:

    Salaam bro, maaf nak tanya sikit. Textbook utk math 1 tu same je ke utk maths2?(SHF1124) jazakallah🙂

  2. Calculus Late Transcendentals by Stephen Davis, Howard Anton, Irl C. Bivens, combined 9th edition
    Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

  3. HafizMahmud Says:

    Salam. Bleh x tlg bg detail reference book utk calculus? Yang bukan made by uia tu.. Thanks

  4. Takde.
    Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

  5. chocoholic_94 Says:

    salam..tok student econs x de k??

  6. aienothman Says:

    tqvm..notes math 2 yg lain2 ade tak?? chem one ke??

  7. terima kasih🙂

  8. Sorry, saya tak pakar physics. hehe. ^___^

  9. nota / module fizik bro kamil ade x?? ^^V

  10. farhana ibrahim Says:

    oooh. di sini eh nota tu. nak download lah nanti, thanks ue bro kamil🙂

  11. Amira Najihah Says:

    very informative blog.. thanx bro..

  12. adeeb azuan Says:

    tq…..

  13. tolong scroll down untuk course outline chemistry 2.

  14. intanhumaira Says:

    salam, erm course outline for chem, suppose to be chem 1 kan???
    ade tak course outline for chem 2?
    tq.. =)

  15. nab: W’salam. harap maaf. tak ada. ‘afwan.

    nur: W’salam. insyaAllah akan dimuat naik nanti. welcome.

  16. salam’alai..exercise utk physics 1 ada tak? syukran..

  17. assalam.. jawapan utk sample midsem math 1 xda ka??
    anyway, thanks :))

  18. Ok. better refer kat library je. tak perlu beli. InsyaAllah minggu depan PRESSS akan buka booth. Rajin2 la tengok ye notice board, ada poster nanti ditampal.

    Welcome. tak pe. Yup. tanya banyak2 tak pe, asalkan jangan berbelit2 sangat sampai tak faham apa benda nak tanya sudah. Huhu..

  19. fatehaaziz Says:

    hmm, sbb tu lah sy minx pendapat senior psl buku tu. yg buku pre calculus tu sy ade dgr, n mmang mahal la. sy dh tnye mdm, mdm kte bleh gak refer kt library. yg press nk jual notes tu, sy rse ok gak. nnti mesti press wat annoucement kn? bile dorang strt jual sume kn? btw, thanx a lot. sorilah bnyk tnye, tp malu brtanya sesat jln kn?🙂

  20. Wa’alaikumussalam.

    1st, Secara peribadi, saya tak recommend students untuk beli buku Mathematics 2 for matriculation yang jadi text book sebelum ni sebab rasa tak berapa ok, tapi better la daripada workbook tu. Even Sir Pasha Ismail pun tak recommend.

    2nd, pasal recommendation tu, rasanya ada buku Pre-Calculus keluaran Thomson books kalau tak silap yang agak ok, tapi agak mahal. tak sure berapa.

    3rd, insyaAllah, PRESSS akan jual mathematics 2(SEF1124) module berupa nota beserta penerangan yang comprehensive, yang mungkin sudah cukup untuk students jadikan rujukan. Tak perlu beli buku tambahan, tapi kalau nak beli, terpulanglah.

  21. fatehaaziz Says:

    salam bro ahmad kamil. sy nk tnye smthing. pd pndapat bro, buku reference maths 2 sullivan yg sblom nie mmang kene gune tu, ok x? i mean, notes dlm tu bnyk x? or senang difahami? dis new sem, kitorg x gune buku tu, n dh tukar pakai workbook. the prob is, notes kt wookbook tu alahai sikit sgt. lecturer ajar pon sy kurang phm:( so sy plan nk beli reference book 2 la..but still i need opinion, coz kalo nk beli tht book, kene beli sndiri kt luar. mdm kte x jual dh kt pj.

  22. Saya download semua latihan ni.. Jadi nak minta halalkan semua ilmu yg saudara kongsi kat sini.. Jazakallahu khairan kathiro atas segala perkongsian ini (“,)

  23. dee: Untuk pelajar yang akan ambil maths 2, yakni dah ambil maths 1 sem 1 hari tu dan kena ambil re-do exams maths 1, 1st class bagi intensive class ni adalah untuk buat revision bagi exams tu.

    nabilah: Tak ada. belum buat. insyaAllah akan diletakkan kemudian.

  24. kalau redo math 1 pun ada intensive class ke?

  25. ade jawapan utk Sample of End Semester Examination Question tak? tq..

  26. It’s ok. never mind. hehe..

  27. oh,sorry for the misunderstanding,,
    thanks a lot for the intensive class🙂

  28. Set sample ni saya yang buat. Saja letak tarikh/waktu exams sama dengan sem lepas punya. Huhu.

  29. yg sample end of semester exam question ni soalan betul kan? pelik sbb soalannye lain drpd soalan yg kitorang jawab dulu

  30. Biasanya disediakan dua set. satu set untuk final exams, satu lagi untuk special/resit exams.

  31. soalan final mmg akan ada 2 set ye ?

  32. Asrar: ‘Afwan. Harap maaf. Saya tak cenderung untuk buat untuk subjek lain, sebab tak pakar. bukan nak kata pakar maths, tapi nanti pun insyaAllah bakal ambil bidang maths, so memang kena dan dah biasa dengan maths. hehe..

    fatehaaziz:oh. ye ke. saya tolak sekeras-kerasnya ‘pandangan’ sebahagian orang bahawa program ni tak ada masa depan. Sebab rezeki di tangan Allah.

    Susah dunia kalau tak ada mathematician. malah pensyarah matematik boleh dikatakan kurang di banyak universiti terutama di UiTM(ayah saya pensyarah di UiTM). kalau minat jadi pensyarah la. kalau mathematicians pun ok juga. macam scientists. Welcome sis.

  33. syukran jazilan atas perkongsian ini.. kalau saudara rajin, harap dpt berkongsi juga utk subjek physc & chem =)

  34. fatehaaziz Says:

    minat la maths jugak… mmang choice sy nk fz sc ni..tp kecewa gak bile ramai org kate course nie x de mse depan. sy prcaye kalo usaha, mesti success. btw, thanx 4 all info..kalo ade pape nnti sye minta tnjuk ajar bro ahmad kamil ye:)

  35. Oh. ye ke? memang minat maths ye.🙂

  36. fatehaaziz Says:

    thanx ya…bg link course outline tu..sbb nxt sem sy amik maths 2:) sy pon physic sc.

  37. fatehaaziz,

    Yup. physical science student. Boleh tengok dalam biodata saya. hehe..

    Preparation exercise ni terkadung semua tajuk yang pernah belajar di sekolah, yang ada dalam sukatan maths 2 ni. Memang campur semua bab la. Maths 2 physical ada 5 tajuk besar mengikut course outline iaitu
    1) trigonometric functions & equations
    2) polar coordinate & vectors
    3) analytic geometry
    4) sequences, permutation, combination & probability
    5) statistics.

    Course outline boleh tengok sini:
    https://ordinaryguy92.files.wordpress.com/2011/12/course_outline_sef1124_sem2_1112.docx

  38. fatehaaziz Says:

    sori…i just wanna ask 1 more thing…about d preparation exercise 4 maths 2 SEF1124… bro mix sume chapter ke?? maths 2 ade brape chapter sumenyer ye??

  39. fatehaaziz Says:

    thanx..sy download ya..:) btw..just wanna ask…bro ahmad kamil course science fz ke?? just asking..;)

  40. tak masuk rasanya. masuk start 2.5

    Untuk chapter 2:
    2.5 Quadratic Functions
    2.6 Operations on Functions; Composite Functions.
    2.7 One to one Functions and Their Inverses

    bukan re-sit exam, tapi re-do. lain maksud dua tu.

  41. piece wise??
    msuk ka?
    utk resit exam she1114

  42. thanx…..<.^

  43. Welcome sis.
    May Allah bless you too🙂

  44. nur ili dalia bt mohd ali hanafiah Says:

    THANK YOU BRO..
    MAY ALLAH BLESS YOU..🙂

  45. ‘Afwan. silakan…🙂

  46. syukran khatira…izin share🙂

  47. Tak masuk. Kalau tak silap, masuk bermula selepas transformation of graph, yakni quadratic function.

  48. intanhumaira Says:

    erm bab fundamental tak masuk kan??

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: