Karya Ceritaku

Koleksi cerita-cerita karangan Mr Ordinary Guy. Eheh.

1 – Cersapen “Menjadi Quran yang berjalan” –   Diterbitkan pada Julai 2014

2- Cersapen “Tarbiyyah sekenchang dakwahDiterbitkan pada Januari 2014

3- Cerpen/Drama “Sebenarnya Saya Suami Dia” – Diterbitkan pada Julai/Ogos 2013

Cerpen :   Bahagian 1   Bahagian 2

Drama:

Episod 1

Episod 2

Episod 3

Episod 4

Episod 5

Episod 6

(Drama ini ditamatkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan)

_____________________________________________________________________________________________________

4- Cersapen “Berbeza itu indah”  – Diterbitkan pada Mei 2013

_____________________________________________________________________________________________________

5- Cerpen “Tarbiyyah Running Man”Diterbitkan pada Februari 2013

Bahagian 1        Bahagian 5

Bahagian 2        Bahagian 6

Bahagian 3        Bahagian 7

Bahagian 4        Bahagian Akhir

_____________________________________________________________________________________________________

6- Cerpen “Pilihan”Diterbitkan pada Disember 2012

Bahagian 1

Bahagian 2

Bahagian Akhir

_____________________________________________________________________________________________________

7- Cersapen “Di Mana Silapnya”Diterbitkan pada Oktober 2012

_________________________________________________________________________________________________________________________

8 – Cerpen “Itulah Manusia Namanya…”Diterbitkan pada April 2010

Atas ‘prmintaan’ ramai, maka dkarang satu cerpen khas untuk dedahkan sejarah di sebalik konflik yang berlaku di sepanjang dalam proses mengadakan majlis penghargaan warga SMKAA 2010, yang mana segala kisah dalam cerpen ni semuanya kisah benar. Namun,  cerita ni atas perspektif aku la, so apa yg kurang betul tu harap maaf lah. Kronolgi pun mungkin tak berapa betul.

Penting kita tahu sejarah. kalau tak, kita akan ulangi sejarah. Yang kritik/komen/respon pasal konflik yang mmuncak ini tapi tak tahu sejarah, memang sangat aku syorkan baca cerpen ni. Lagi bagus klau baca sekali Cerpen Madu Dibalas Racun 1 & 2 serta Drama Roda Kehidupan 1 & 2.

Cerita ni sbenarnya panjang tapi diringkaskan dengan seringkas-ringkasnya tetapi sangat padat, supaya tak bosan baca. Disertakan sekali link ke cerpen dan drama yang aku dah karang tu untuk baca lebih details. Last but not least, selamat membaca & nilailah semua  character yang wujud dalam cerpen ini dengan seadilnya dengan jiwa yang luhur!

Bahagian 1

Bahagian 2

Bahagian Akhir

_____________________________________________________________________________________________________

9- Drama Bersiri “Roda Kehidupan 2”Diterbitkan pada September 2009

Episod 1 ………….   Episod 14 ………. Episod 27

Episod 2 ………….   Episod 15 ………  Epsiod 28

Episod 3 ………….  Episod 16

Episod 4 ………….  Episod 17

Episod 5 ………….  Episod 18

Episod 6 ………….  Episod 19

Episod 7 ………….  Episod 20

Episod 8 ………….  Episod 21

Episod 9 ………….  Episod 22

Episod 10…………  Episod 23

Episod 11 ………… Episod 24

Episod 12 ………..  Episod 25

Episod 13 ………..  Episod 26

___________________________________________________________________________________________________

10 Drama Bersiri “Roda Kehidupan“- Diterbitkan pada Oktober 2008

Drama ini bertemakan kehidupan di dunia ini kadang-kadang membuatkan kita akan gembira dengan nikmat ALLAH dan kadang-kadang membuatkan kita akan sedih disebabkan dugaan dan musibah, ibarat roda kadang-kadang kita berada di atas kadang-kadang kita akan berada di bawah.Namun semua itu mewarnai sebuah bahtera kehidupan.

Semoga drama ini dapat memberikan sedikit sebanyak pengajaran dan mesej-mesej yang bermanfaat untuk menjadi pedoman dalam meneruskan kehidupan di dunia yang sementara ini.

Untuk pengetahuan, sebenarnya jalan cerita dalam drama ini diadaptasi daripada perjalanan hidup saya dan org sekeliling saya, kemudian diubah dan diubahsuai mengikut kehendak saya bagi sampaikan mesej yang berguna kepada kita.

Watak dan perwatakan dalam drama ini tidak ada kena mengena dengan sesiapa pun sama ada yang masih hidup ataupun yang telah mati. Pengarang juga tidak berniat untuk memburuk-burukkan sesiapa pun dalam drama ini.

Watak-watak yang terdapat dalam drama ini : Sila klik di sini

Episod 1 ……………   Episod 21

Episod 2 …………..   Episod 22

Episod 3 ……………   Episod 23

Episod 4……………    Episod 24

Episod 5……………    Episod 25

Episod 6 ……………   Episod 26

Episod 7 …………..    Episod 27

Episod 8 ……………   Episod 28

Episod 9 ……………   Episod 29

Episod 10 …………… Episod 30

Episod 11 …………… Episod 31

Episod 12 …………… Episod 32

Episod 13 …………… Episod 33

Episod 14 …………… Episod 34

Episod 15 …………… Episod 35

Episod 16 …………… Episod 36

Episod 17 …………… Episod 37

Episod 18 …………… Episod 38

Episod 19 …………… Episod 39

Episod 20 …………… Episod Akhir

_________________________________________________________

11- Cerpen Bersiri “Madu Dibalas Racun 2” –  Diterbitkan pada November 2008

Bahagian 1

Bahagian 2

Bahagian 3

Bahagian 4

Bahagian 5

Bahagian 6

Bahagian 7

Bahagian 8

Bahagian 9

Bahagian 10

Bahagian 11

Bahagian 12

Bahagian 13

Bahagian 14

Bahagian 15

Bahagian Akhir

_________________________________________________________

12- Cerpen Bersiri “Madu Dibalas Racun” Diterbitkan pada Julai 2008

Cerpen ini sebenarnya mempunyai kesinambungan dengan Drama Bersiri “Roda Kehidupan”.

Bahagian 1

Bahagian 2

Bahagian 3

Bahagian 4

Bahagian 5

Bahagian 6

Bahagian 7

Bahagian 8

Bahagian 9

Bahagian Akhir

2 Responses to “Karya Ceritaku”

  1. Ha’ah..tapi sedih, ‘semangat’ tu kian pudar. kalau naik pun, sikit je, pastu turun balik😦

  2. kau tulis cerpen+drama sume tu? hebat wehhh seriuss

Bagi komen sikit...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: